Kontakta oss

EU

Nepal höjer rösten mot EU

Publicerat

den

EU/NEPAL Nepals premiärminister har börjat tröttna på EU. I ett nytt uttalande kräver premiärministern att EU ska respektera Nepals suveränitet.

I slutet av förra året höll Demokratiska förbundsrepubliken Nepal val. EU:s valobservatörer var på plats. Förra veckan släppte EU en rapport om valet som retat upp premiärministern Khadga Prasad Oli, rapporterar The Himalayan Times.

När EU släppte sin rapport uppmanade Oli EU att rätta till felaktigheter, men observatörerna vägrade.

– Jag känner att vi som nation har blivit nedtryckta och förödmjukade. Jag skulle vilja be EU att tänka om i denna fråga. Nepal är ett självständigt land säger Oli enligt The Himalayan Times.

Oli anser att rapporten är en hämnd för att Nepal deporterat ett antal observatörer som i själva verket åkt till Nepal för att predika kristendom. Den största officiella religionen i landet är hinduismen.

Förra året enades en stor del av landets parlamentariska socialister då Maoistpartiet och Kommunistpartiet gick till val på en gemensam vallista. Ett genidrag som innebar att den röda listan hade vunnit två tredjedelar av sätena i parlamentet. Efter valet har Nepal börjat öppna upp dörren för mer samarbete med Kina, vilket är till nackdel för europeiska kapitalister.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se