Kontakta oss

EKONOMI

Nordea har avslöjats igen – hjälpte rika ryssar med penningtvätt

Publicerat

den

KORRUPTIONSSAMHÄLLET| Nordea i nytt blåsväder. Banken har hjälpt rika ryssar med penningtvätt och att gömma förmögenhet i skatteparadis. Idag släpps stora delar av Panamadokumenten som avslöjade de rikas skattefiffel och gömda förmögenhet i skatteparadis.

Nordea uppges nyligen ha hjälpt rika ryska kunder att hämta hem pengar från skatteparadis, enligt uppgifter i Panamadokumenten som DR gått igenom med experter. De anser att upplägget är direkt olagligt.

– Det är penningtvätt, säger Lars Krull, bankexpert vid Aalborg Universitet.

Det handlar om ett ryskt par som 2010 fick hjälp av Nordea i Luxemburg att sätta upp ett brevlådeföretag på Brittiska Jungfruöarna. I slutet av 2015 ville sedan paret ha tillbaka pengarna, drygt nio miljoner kronor, utan att få problem med ryska myndigheter. Därför skapades ett fiktivt låneupplägg på parets konto hos Nordea i Ryssland där pengarna kunde ”kamoufleras”, enligt DR.

Nordeas vd Casper von Koskull har bedyrat att man sedan 2009 har nya rutiner för att stoppa skatteflykt. Men det visar sig att Nordea inte håller sig till sanningen. Panamadokumenten avslöjade de rika och mäktigas dolda skattefiffel. Nu offentliggör grävande journalister på ICIJ en stor del av dokumenten med namn över rika personer som haft tillgångar i skatteparadis.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons