Kontakta oss

UTRIKES

Vänsterpopulismens Donald Trump ny president på Filippinerna

Publicerat

den

duterte
FILIPPINERNA
| Vänsterpopulisten Rodrigo Duterte har vunnit det filippinska presidentvalet. I ett land som länge styrts av korrupta politiker från högerkanten har nu folket tröttnat och röstat på Duterte, vänsterpolitikern vars kampanj jämförs med Donald Trumps pågående presidentvalskampanj.

Demokratin i Filippinerna infördes på 1980-talet efter att en folklig resning avsatte diktatorn Ferdinand Marcos. Sedan dess har olika konservativa och liberala politiker styrt landet. Filippinerna blev befriade från japansk ockupation under andra världskriget och sedan dess har amerikanerna haft ett stort inflytande på filippinsk politik. Socialism och vänsterpolitik har aldrig nått några framgångar. Under en längre tid har vänsteroppositionen varit begränsade till olika maoistgerillor i södra Filippinerna som fört ett ”Folkkrig” sedan 1960-talet.

Inför presidentvalet 2016 har det uppstått en unik situation då de två största kandidaterna betraktas som vänster. Grace Poe ser sig själv som socialdemokrat medan vinnaren Duterte är betydligt mer radikal och blev politiskt skolad av maoisten Joma Sison som senare grundade gerillan New People Army. Duterte själv väljer att inte sätta några politiska etiketter på sin politik.

Vänsterpopulismens motsvarighet till Donald Trump

Duterte har varit borgmästare i staden Davao i södra Filippinerna sedan 1989. Hans styre i Davao har kantats av många kontroverser då han haft ambitionen att rensa ut all kriminalitet i staden med våld. Under hans tid i makten tillät han lynchmobbar på gatorna som avrättade folk som utpekats som kriminella utan någon rättegång.

Inför sin valkampanj har Duterte haft en tydlig populistisk framtoning. Under sin tid i Davao har han höjt skatter vilket lett till att staden haft en offentlig sektor långt mer framgångsrik än övriga filippinska områden. Sjukvården i Davao ligger på en nivå som snarare liknar västvärlden än ett u-land.

Efter att ha blivit hyllad som borgmästare väljer han att satsa på presidentvalet med tre mål, stoppa korruption, fattigdom och kriminalitet. Hans kampanj har kantats av svordomar och hot mot att låsa in korrupta politiker varav han tänker fängsla den sittande presidenten och införa en revolutionär regering. Brottsligheten ska lösas genom att införa dödsstraff och ge polisen mer vapen. Fattigdomen ska utrotas med höjda skatter och härbärgen för hemlösa.

Svär åt påven och vill införa samkönade äktenskap

Filippinerna är ett konservativt land där katolska kyrkan har ett stort inflytande. Duterte skapade rubriker när han svor åt påven och vägrade be om ursäkt. Samtidigt är han den enda kandidaten utöver Poe som vill införa det kontroversiella samkönade äktenskapet. Sedan tidigare är det enbart de kommunistockuperade områdena i södra Filippinerna som tillåter samkönade äktenskap.

Utöver att bli president vill han införa en revolutionär regering och bygga om det filippinska samhället. Med hjälp av federalism ska han decentralisera makten tillbaka till folket för att stoppa korruptionen.

Duterte är även den enda av de stora kandidaterna som inte varit uppbackad av stora företag med pengar utan hans kampanj har till stor del skett i sociala medier av hans anhängare. Hans aggressiva ton och enkla språk i sina propagandavideor blev ett framgångsrecept som lett till att han lyckades vinna presidentvalet.

Misstänkt valfusk

Mar Roxas är en veteran från det liberala partiet. Han kommer från en känd politisk familj och har en karriär kantad av korruption.

Flera valurnor från södra Luzon rapporterats ha försvunnit för att senare ha återfunnits. De återfunna valurnorna ska ha gjort att den tidigare uträknade Mar Roxas tagit andra platsen över Grace Poe.

I Filippinerna får varje röstberättigad ett kvitto som kan visa vem deras röst är registrerad på. Flera personer ha fått ett kvitto som säger Roxas medan de hävdar annat. Kravaller och skottlossningar har skett i samband med att folks röster hamnat felaktigt på Roxas.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se