Kontakta oss

ARBETSLIV

Novus: stark majoritet positiv till arbetstidsförkortning

Publicerat

den

ARBETSLIV En överhängande majoritet av svenskarna vill ha förkortad arbetstid. Det visar en nyligen publicerad undersökning som Novus har gjort. I undersökningen framgår det även att motståndet mot förkortad arbetstid är mindre än förväntat.

Novus undersökning har genomförts på uppdrag av Vänsterpartiet som uppger att syftet med undersökningen var att undersöka den svenska folkopinionen i frågor rörande förkortad arbetstid. I undersökningen framgår det att hela två av tre (63 %) är för förkortad arbetstid. Vilket kan jämföras med att endast tre av tio anser att förslaget är dåligt.

Novus har bland annat undersökt vad svenskarna tror att kortare tid på jobbet kan göra för deras hälsa. Hela åtta av tio (79 %) är övertygade om att kortare arbetstid skulle förbättra människors hälsa och välmående.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt kommenterar undersökningen med att hänvisa till vad människor helst vill göra med sina liv.

– Den här undersökningen visar så tydligt är att det människor drömmer om är att tillbringa mer tid med personer de tycker om, träna någon gång i veckan, eller kanske prova på ett nytt intresse, säger Jonas Sjöstedt.

Vänsterledaren gör även en kopplingen mellan de höga sjuktalen, den ökande psykiska ohälsan och dagens odemokratiska arbetsmarknad där människor pressas så hårt att de blir sjuka.

– De höga sjuktalen inte minst för psykisk ohälsa visar på att vi står inför ett val. Antingen så fortsätter vi som förut, eller så väljer vi en arbetsmarknad där vi delar på vinsterna och kortar arbetstiden, menar Jonas Sjöstedt.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se