Kontakta oss

LEDARE

Nej Ebba Busch Thor, kvinnliga fattigpensionärer har inte sig själva att skylla

Publicerat

den

LEDARE Från att ha ägnat en hel valrörelse åt att prata flyktingpolitik, böneutrop och migrationsfrågor har Ebba Busch Thor vänt helt om och börjat prata om pensionärerna och äldrefrågor. När hon diskuterade KD:s äldrepolitik i SVT:s partiledarutfrågning sa hon ”Vi är de äldres röst”. Sympatiskt sagt. Men hur pass ärligt menat är det egentligen?

Som partiledare för Kristdemokraterna säger hon sig värna de äldre. Men när hon bara var ledamot i partistyrelsen hette det att fattigpensionärer har sig själva att skylla. ”Låg pensionen efter föräldraledighet, deltid och ett låglöneyrke. Är det ojämställdhet? Gör andra val, få annat resultat.” twittrade hon ut ett år innan hon tog partiledarskapet.

Pensionssystemet missgynnar kvinnor

I Pensionsmyndighetens senaste rapport ”Äldre med låga inkomster” slår myndigheten larm om att 245 000 svenskar över 65 år ligger under gränsen för fattigdom. Av fattigpensionärerna är andelen kvinnor dubbelt så stor som bland män. Enligt Pensionsmyndighetens prognoser kommer andelen fattiga äldre öka i framtiden. Anledningen till det beror helt enkelt på pensionssystemets utformning. Kvinnor som har tagit hand om sina barn tillhör inte vinnarna om man säger som så. Vilket KD-ledaren naturligtvis är fullt medveten om.

Tidigare baserades den allmänna tjänstepensionen, ATP, på ens femton bästa inkomstår. Systemet hade inbyggda luckor och hål och hotade att bli för dyrt i framtiden, menade man. Pensionssystemet skulle ses över. Dagens nuvarande pensionssystem, som Vänsterpartiet var ensamma om att rösta nej till, trädde i kraft 1999. Det grundar sig på livsinkomsten och sparande i fonder, de så kallade AP-fonderna. När Ericson rasade på börsen förra året blåstes de svenska pensionärerna på 731 miljoner kronor på en enda dag. Men enligt Ebba Busch Thor har fattigpensionärerna sig själva att skylla.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se