Kontakta oss

INRIKES

Ny käftsmäll för EBT – KD störtdyker i opinionen

Publicerat

den

OPINIONEN Kristdemokraterna störtdyker i Demoskops senaste väljarmätning. Anledningen är den senaste tidens avslöjanden om extremistkopplingar och abortfrågan

På bara en månad har mer än en kvarts miljon väljare flytt Kristdemokraterna. Totalt rör det sig om ett opinionstapp på hela fyra procent. Det visar Demoskops junimätning där KD får 7,5 procent. Anledningen till jättetappet är mediernas avslöjanden om extremistkopplingar och partiföreträdarnas inställning till aborträtten. Enligt Demoskop är det framförallt unga och kvinnliga väljare som har flytt Kristdemokraterna.

I en kommentar skriver Demoskops opinionschef, Peter Santesson, att KD inte gynnas av att uppfattas som ett värdekonservativa.

”Under KD:s snabba uppgång tycktes de ha lyckats skaka av sig bilden som alltför värdekonservativa. Om väljare tycker att det finns oklarheter kring KD i abortfrågan löper partiet risken att hela det värdekonservativa  bagaget kommer tillbaka igen.” skriver Peter Santesson.

Liberalerna ökar 0,7 procent. Men det gör faktiskt varken av eller till eftersom partiet ändå hade åkt ur riksdagen om det vore val idag. I Demoskops mätning får Liberalerna bara 3,8 procent.

Hela mätningen

S 27,1
SD 19,9
M 18,2
C 8,9
V 8,0
KD 7,5
MP 5,1
L 3,8

Källa: Expressen

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se