Kontakta oss

INRIKES

Förtroendet störtdyker för Ebba Busch

Publicerat

den

Foto: Bengt Nyman

INRIKES     Abortfrågan, historierevisionism och partiledaren Ebba Buschs husaffär fortsätter skörda motgångar för Kristdemokraterna. På bara ett år har nästan hälften av KD:s väljarbas övergett partiet. Samtidigt rasar förtroendet för Ebba Busch.

I februari för ett år sedan låg Kristdemokraterna på åtta procent i DN/Ipsos väljarbarometer. Idag når partiet knappt upp till fem procent i samma mätning. Väljartappet är en tydlig nedgång och enligt analytikerna flyr väljarna framförallt till Moderaterna. En av anledningarna till att många väljare har flytt till Moderaterna är på grund av Kristdemokraternas inställning i abortfrågan. På pappret uppger partiet att Kristdemokraterna respekterar aborträtten, men samtidigt uppger flera av partiets politiker att de är emot abort. Osäkerheten i frågan jämte partiets kopplingar till kristna fundamentalister i utlandet och  i Sverige är knappast något som gemene man vill förknippas med, än mindre rösta på.

Förtroendet tokrasar

Som om väljarflykten inte vore nog. Andelen väljare som uppger att de har förtroende för Ebba Busch har tokrasat sedan KD-ledaren öppnade upp för samarbete med Sverigedemokraterna. Det gångna året har Ebba Busch anpassat sig mer och mer för Sverigedemokraterna. En strategi som av allt att döma inte verkar gå hem hos väljarna. Samtidigt har KD-ledarens blivit uppmärksammad i samband med fylleskandaler där hon struntade i corona-restriktionerna och den infekterade hustvisten där Ebba Busch vill vräka en åldring från sin släktgård.

I Ipsos förtroendemätning i april 2020 uppgav hela 34 procent av väljarna att de hade förtroende för KD-ledaren. Idag den 25 februari 2021 har förtroendekapitalet rasat med tolv procent. Andelen av väljarna som har förtroende för Ebba Busch har gått från 34 till 22 procent på 10 månader. Krisen för Kristdemokraterna är uppenbar.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se