Kontakta oss

INRIKES

Nya LUF-utspelet: ”Hyvla facket”

Publicerat

den

HÖGERN| Fifflandet med anställningsavtal har blivit en lukrativ verksamhet för många företagare. Vissa har satt i system att omvandla trygga heltidsanställningar till deltidsanställningar med sämre anställningsskydd. Detta kallar facken för ”hyvling”. I en ny kampanj från fackförbunden Handels, Hotell- och restaurang och GS kräver förbunden stopp på hyvlandet. Upphör inte hyvlandet måste det bli lagändringar enligt LO-förbunden.

”Din heltid blir deltid. Du får lägre lön. Din pension påverkas. Du tvingas plötsligt att slåss om extra timmar för att få ekonomin att gå ihop. Om du hade blivit uppsagd hade du haft lön under uppsägningstiden och rätt till a-kassa. Nu förväntas du bara gilla läget”, skriver LO på sin hemsida.

När Liberala Ungdomsförbundet uppmärksammar kampanjen postar de en video på LUF-ordföranden Joar Forssell som dansar med en osthyvel. På Twitter skriver ungdomsförbundet att det är bättre att arbetare går med på försämrade anställningsavtal än att de blir av med jobbet. På Facebook utvecklar Joar Forsell den liberala synen på frågan om hyvlade arbetstider.

https://twitter.com/LUFswe/status/847416747099512834

Enligt Forsell handlar frågan i grunden om ”arbetsgivarens rätt att leda och fördela arbetet”. Forsell skriver även att LO-facken hittar på när de beskriver den verklighet som tusentals svenska arbetare lever i. Enligt Forsell borde inte hyvlingen upphöra. Istället uppmanar han regeringen till att hyvla fackförbunden som protesterar.

Länk till LUF-ordförandens inlägg och öppna kommentarsfält finner du här.

Maria Johansson
maria.johannson@aktuelltfokus.se