Kontakta oss

INRIKES

Ökad användning av antibiotika i Europas djurindustri

Publicerat

den

gothem3326EU| Trots riskerna med att använda antibiotika i stora mängder visar ny statistik att den ökar inom Europas djurindustrin. I en del länder, som Spanien, Italien och Cypern, används det mer än 40 gånger så mycket antibiotika som i Sverige.

Enligt Lantbrukarnas Affärstidning var det i fjol en trend nedåt i bruket av antibiotika. Men nu verkar det snarare ha vänt åt motsatt håll. Risken med ökad användning av antibiotika i djurindustrin är bland annat resistenta bakterier.

Antibiotika används främst för att göra så att djuren växer, snarare än att ge dem när dem är sjuka. I Sverige har det varit förbjudet att använda antibiotika på det sättet sedan 1986 och i EU blev det förbjudet år 2006. Av OECD-länderna är det främst USA, Kanada, Australien och Japan som använder antibiotika på det sättet och i störst mängder.

Regleringen av antibiotika i djuruppfödningen har dock inte alltid fungerat särskilt väl. Det är inte ovanligt att rapporteringen kring bruket är bristfällig hos flertalet länder. Ofta förknippas ökad konsumtion av kött med förbättrad socioekonomiska förhållanden.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons