Kontakta oss

INRIKES

Ola Sandstig om kontakten med fascisterna: ”Jag var underdånig och fjäskig”

Publicerat

den

sandstiggate
INRIKES| Nyhetsmagasinet Fokus har kritiserats kraftigt efter att det uppdagats att man sökt efter källmaterial hos den fascistiska nyhetsbloggen, Fria Tider. Källmaterialet skulle användas till en planerad granskning av journalistnätverket, Researchgruppen.

En storm av häftiga reaktioner på sociala medier tvingade Fokus att gå ut med ett förtydligande där de talade om vikten att inte använda sig av antidemokratiska källor. Förtydligandet sågades av ett flertal debattörer och journalister som ansåg att det väckte mer frågor än svar. Svaret de väntat kom under måndagen då Fokus chefredaktör lät meddela att man inte kommer publicera någon granskning.

Meddelandet kom i synnerhet efter att Fria Tider själva låtit publicera mailkonversationen mellan Fokus reporter, Ola Sandstig och Fria Tiders chefredaktör, Widar Nord. I konversationen som har bekräftats som äkta skriver Sandstig bland annat att fascistiskt källmaterial hör hemma i mainstream media och att man inte ska lita på hans journalistkollegor.

I en intervju med Dagens Media talar reportern bakom granskningen, Ola Sandstig ut om det som har kommit att kallas för ”Fokusgate”. I intervjun säger Sandstig att han bland annat fjäskade för fascisterna på Fria Tider.
– Jag förstod ju att den här killen inte gillar mainstreammedia. Därför fjäskade jag och tog i lite. Men jag ljög inte, jag står för det jag skrev. Jag var underdånig och fjäskig.

I intervjun framgår det att Sandstig tycker synd om sig själv.
– Jag fick ett drev från vänster, blev uthängd av högern och fick skit från min egen uppdragsgivare. Det är ganska ovanligt tror jag.

Ola Sandstig verkar inte förstå att det är faktakollen och inte den politiska färgen som avgör ett reportages seriösitet. Trots att artikeln drogs tillbaka på grund av att den inte höll för tidningens faktakoll.
– De verkar vara rädda för att över huvud taget sammankopplas med en högerextrem sajt.

Inför den så kallade granskningen hade Fokus brist på seriös research bland annat inneburit att människor utanför Researchgruppen hade stämplats som medlemmar i Researchgruppen. Källorna om vilka som skulle ingå i Researchgruppen kommer ursprungligen från bland annat den numera nedlagda nazistiska sajten, Info14. Info14 blev kända i samband med morden på polismännen i Malexander 1999 då de i pappersform hyllade morden och uppmanade Sveriges nazister att se morden som en revolutionär krigshandling. Materialet har sedan dess vandrat genom flera led inom den organiserade extremhögern i Sverige.

Fria Tider har sedan tidigare bland annat publicerat grova felaktigheter om Kolbjörn Guwallius, tidigare chefredaktör för hemsidan Sajtkoll som nyligen tvingades stänga ned på grund av omfattande näthat och hot. Bland annat påstod Fria Tider att Guwallius hade kopplingar till bland annat Researchgruppen. Vilket alltså inte stämde.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons