Kontakta oss

UTRIKES

Finska högerpartiets vallöfte: ”Inga höjda löner för arbetarklassen!”

Publicerat

den

UTRIKES| Det är sex veckor kvar till riksdagsval och regerande finska Samlingspartiet kräver ”extremt måttliga löneuppgörelser” i framtiden. Det är ett utspel som inte faller i god jord hos de finska facken.  Finland är ett av få länder i EU där arbetslösheten fortsätter att stiga. Landet har dessutom ekonomiska problem. I går presenterade Alexander Stubb, ledare för högerns Samlingspartiet samt statsminister, ett tiopunktsprogram för att kicka i gång ekonomin igen. Han vill bland annat att parterna på arbetsmarknaden ska göra ”extremt måttliga löneuppgörelser”, skriver Hufvudstadsbladet.

Stubb räknar med att låga löneökningar ska skapa 44 000 nya jobb. Ytterligare jobb ska skapas genom att bland annat utöka möjligheterna till deltidsarbete, höja pensionsåldern, sänka a-kassan och minska möjligheten att ta ut friår, som i Finland kallas alterneringsledighet. Löntagarnas återhållsamhet ska kompenseras med sänkta inkomstskatter.

Facket sågar förslaget.
Stubbs förslag har kritiserats av de fackliga organisationerna som tycker att Samlingspartiet vill lägga sig i arbetsmarknaden för mycket.Lauri Lyly som är ordförande för FFC, motsvarande LO, säger till tidningen att parterna redan i dag klarar av att ta ansvar.

– Under mandatperioden genomförde vi två moderata löneuppgörelser och en pensionsreform. Regeringens saldo var blygsammare än så, säger Lyly.

Akademikerfackets ordförande Sture Fjäder, som själv är medlem i Samlingspartiet, säger till Hufvudstadsbladet att friåret knappast är något stort problem på arbetsmarknaden. Samlingspartiets utspel kommer inför riksdagsvalet i Finland som hålls den 19 april.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se