Kontakta oss

NOTISER

Palestinska barn fängslas för medborgarjournalistik

Publicerat

den

vicedigitalintifada
PALESTINA| De senaste sex månaderna har mer än 60 palestinska barn åtalats för uppvigling av Israeliska staten sedan de postat videos, bilder eller till exempel rapporter om våldsamma sammanstötningar mellan palestinier och israelisk militär.

Vice News har släppt två minidokumentärer som ger omvärlden en inblick i den nya digitala intifadan som utspelar sig på sociala medier och på gatan. Ungdomar och barn som klär sig i rollen som medborgarjournalister för att dokumentera det israeliska förtrycket – men även barn och unga som postar onlinehat och uppmanar till mord på israeler vare sig det rör sig om poliser, militärer eller civila.

Somliga videos är rena manualer för hur man ska mörda människor effektivt medan andra är rena skildringar som kan klassas som journalistik. Israeliska staten passerar gränsen för vad som är acceptabelt utifrån ett yttrandefrihetsperspektiv. Samtidigt är det planlösa våldet ett reellt problem som måste hanteras. I dokumentären ger bland annat en anhörig till ett mordoffer sin syn på saken och menar att företagen som äger de sociala medierna måste ta ansvar för vad som sker på sajterna.

Se Digital Intifada nedan.

 

Redaktionen
redaktionen@aktuellfokus.se