Kontakta oss

NOTISER

Före detta IS-gisslan varnar västvärlden för terrornätverkets fälla – Detta gör vi fel

Publicerat

den

SYRIEN| Journalisten Nicolas Henin hölls som gisslan av Islamska Staten i över tio månader. En av hans kidnappare var den ökände islamisten ”Jihadi John”. I en sex minuter lång intervju ger den franske journalisten sin syn på vad västvärlden gör för fel i kampen mot den radikala islamismen.

 
Nicolas Henins fångenskap hos IS gav honom en unik inblick som få västerlänningar har fått. Enligt Nicolas Henin är IS mål att provocera fram än hårdare repression – något som Henin beskriver som en fälla.
 
Han beskriver även den stora flyktingströmmen från Syrien som ett stort nederlag för Islamska Statens propaganda som de försöker hjärntvätta befolkningen med. Att muslimer väljer att fly från Islamska Statens självutnämnda kalifat är något som går emot deras propagandabild där de försöker utmåla kalifatet som ett himmelrike för världens muslimer. Att muslimer dessutom flyr till de icketroende i västvärlden och tas emot väl går tvärtemot den världsbild IS vill skapa – en världsbild där alla västerlänningar vill muslimer illa.
 
Enligt Nicolas Henin finns det ett enkelt sätt för det internationella samfundet att göra slut på det salafistiska terrornätverket och det är genom att skapa reella flygförbudszoner som ser till att skydda civila i Syrien.
 
– Den som kommer vinna det här kriget är inte de som har de senaste, dyraste och mest sofistikerade vapnen, utan den part som lyckas få folket på sin sida. För ögonblicket, med bombningarna, pushar vi folket i händerna på ISIS säger Henin i intervjun.
 
Nicolas Henin poängterar att det viktigaste med att skydda befolkningen är för att ge dem hopp. Först när folket har börjat återfå hopp kan islamismen besegras.
 
– Nyckeln till segern mot IS är att engagera lokalbefolkningen. Så fort folket har fått hopp om politiska lösningar så kommer islamismen bara kollapsa.
 
I Kurdistan har folket tillsammans lyckats driva bort det extremt våldsamma salafistiska nätverket som har sina rötter i islamismen och wahabismen. När IS ockuperade kurdiska städer reste befolkningen sig och började driva bort IS-krigarna kvarter för kvarter, stad för stad och by för by.
 
Kurdiska kommunister från PKK och YPG har mottagit tusentals frivilliga arabiska muslimer som stöttar kampen mot terrornätverket. Ett faktum som ger styrka i Nicolas Henins analys.
 

Se intervjun nedan.


Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se