Kontakta oss

INRIKES

Polis åtalas för olaglig trädfällning – riskerar sparken

Publicerat

den

Foto: Frankie Fouganthin

STOCKHOLM   Tillsammans med sin fru och tre andra grannar sågade polismannen ned fler av kommunens träd i Vaxholm – för att få vackrare utsikt från sina bostadsrätter. Nu åtalas dom för skadegörelse och egenmäktigt förfarande i Attunda tingsrätt.

Det var i oktober 2020 som upptäckten gjordes, ett tiotal av kommunens träd vid Vaxholmsfjärden hade fällts utan tillstånd. Efter att flera anonyma vittnen pekade ut vilka som var skyldiga gjorde kommunen en polisanmälan. I utredningen framgår det att den nu åtalade polismannen och hans grannar flera gånger ansökt om att avverka träden, detta eftersom träden ansågs störa deras utsikt.

”Vi som bor i lägenheterna längst bort mot bron har en skogsdunge framför oss som tar bort all utsikt över den vackra Vaxholmsfjärden,” skrev de i ett mejl till bostadsrättsföreningens styrelse.
”Det vore underbart att få njuta av den fantastiska utsikten vi vet finns bakom träden!”, står det i en av ansökningarna.

Utredningen visar även att polismannen har varit en av de drivande bakom den brottsliga gärningen. Samtliga åtalade nekar till brott. I åklagarens bevisning finns däremot bildbevis som ett vittne har tagit. På bilderna ser man bland annat hur de åtalade har på sig hjälmar och hörselskydd, hur dom fäller träden med motorsåg och sedan transporterar bort träden med hjälp av släp.

Enligt kommunens expert har trädfällningen  ”utgjort stor skada och att avverkningen väsentligt försämrat livsvillkoren för djur och växtarter på fastigheten”.

Om polismannen döms riskerar han att få sparken från polismyndigheten. Det uppger polisens ansvarsnämnd i ett yttrande.

 

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se