Kontakta oss

UTRIKES

Polis utförde massaker på förskola

Publicerat

den

UTRIKES En korrupt polis valde att utföra en skjutning på en förskola i Thailand. Efteråt valde han att ta sitt eget liv. Dådet skedde dagarna före han skulle ställas inför rätta för sitt drogmissbruk. Landet har sedan tidigare problem med masskjutningar utförda av militärer och polis.

I nordöstra Thailand valde den före detta polisen Panya Kamrap att attackera barn på en förskola. Med kniv och skjutvapen attackerade han förskolepersonal och barn i åldern 2-5. Efteråt valde han att mörda sin flickvän och hennes son för att sedan ta sitt eget liv. Totalt dog 37 personer varav majoriteten var barn.

Kamrap blev nyligen av med sitt jobb som polis på grund av att missbrukat och sålt droger samtidigt som han varit i tjänst. Enligt hans familj har Kamrap haft drogproblem sedan tonåren men kunde ändå bli polis. Dagen efter dåden var han kallad till rättegång för sitt drogmissbruk.

Kamraps dåd är inte den första masskjutningen i Thailand. För två år sedan skedde en masskjutning i Nakhon Ratchasima då soldaten Jakrapanth Thomma mördade 29 personer och skadade 57 före han själv blev skjuten. Poliser och militärer är överrepresenterade i masskjutningar i Thailand.

Både Thomma och Kamrap har sedan tidigare en dokumenterad bakgrund som inkluderar mental ohälsa. Ledande psykologer har i en debattartikel publicerad i flera thailändska medier kritiserat myndigheterna för deras slappa krav på vilka som får arbeta inom militären och polisen.

Efter en militärkupp 2014 så styrs Thailand av en militärjunta som inte tolererar kritik mot militären. Polismyndigheten genomsyras också av korruption. Det senaste exemplet på poliskorruption är Thitisan Utthanaphon, mer känd som Joe Ferrari. Utthanaphon blev i somras tillsammans med sex andra poliser dömd till livstids fängelse.

Utthanaphon och hans kollegor krävde en lokal droglangare på flera miljoner i mutor. När langaren inte betalade blev han ihjältorterad på polisstationen. Mordet avslöjades av en visselblåsare som lyckades filma tortyren i smyg. Smeknamnet Joe Ferrari kommer ifrån att polischefen hade en av landets största samlingar av dyra lyxbilar.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se