Kontakta oss

NOTISER

Polis körde ihjäl pensionär – Åklagaren lägger ner fallet

Publicerat

den

INRIKES | Åklagaren lägger ner ännu ett åtal mot en polisman som kört över en människa med sitt tjänstefordon. Aktuellt Fokus har tidigare uppmärksammat polismannen som körde ihjäl en 68-årig cyklist i Sandviken i somras. 

Polispatrullen var på väg att genskjuta tjuvar när de körde på cyklisten i en korsning efter Högbovägen i Sandviken vid midnatt 5 juli. Den 68-årige mannen skadades svårt och avled senare på sjukhus. Polismännen har påstått i händelsebeskrivningen att polisbilen inte var under utryckning med blåljus och sirener. Men polispatrullen hade bråttom och var på utryckning för att genskjuta inbrottstjuva. Smällen blev våldsam och 68-åringen landade 25 meter från platsen för kollisionen. Polisbilen fick bärgas från platsen. Enligt polisens händelserapport ska polismannen som körde ha bromsat och försökt styra undan. Men några bromsspår eller väjningsspår syntes inte på vägen efter påkörningen. Det är också mycket god sikt och bra upplyst i korsningen vid olycksplatsen.

– Jag har lagt ner utredningen, säger chefsåklagare Lena Kastlund vid särskilda åklagarkammaren i Stockholm.

Åklagaren lägger ner
I en skriftlig bilaga till beslutet konstaterar åklagaren att Högbovägen som polisbilen färdades på är en huvudled och att korsande trafik har väjningsplikt.

– Någon straffbar oaktsamhet kan inte läggas föraren av polisbilen till last. Det har varit fråga om en tragisk olyckshändelse, skriver åklagaren Kastlund.

Åklagaren konstaterar att polispatrullen varit ute på en så kallad brådskande tjänsteutövningoch haft rätt att bryta mot gällande hastighetsbegränsningar. Dock gäller att fordonet ska föras trafiksäkert. Enligt utredningen ska inte polisbilen ha hållit högre hastighet än 70 km på sträckan där det är begränsat till 60.

Men nu frias polismännen. Åklagaren väljer att lägga ner åtalet och går ut och försvarar polisernas agerande även om de beklagar att 68-årige mannen dog. Så är det en svag tröst för mannens anhöriga.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se