Kontakta oss

NOTISER

68-årig cyklist påkörd av polisen och dog

Publicerat

den

3467975_1200_675
INRIKES | En 68-årig cyklist vart påkörd av polisbil i söndags i Sandviken. Han skadades allvarligt och har nu avlidit uppger polisen. Det var vid halvett-tiden natten till söndagen som mannen, enligt polisen cyklade ut i korsningen Högbovägen-Ornvägen utan att se sig för. Därefter blev han påkörd av polisbilen och kastades upp på motorhuven.

Polisen skriver i sin rapport om händelsen på polisen.se”
Polisbilen fördes norrut på Högbovägen och var på väg mot Ockelbo då en cyklist kommer nedför backen på Orrvägen och ut på Högbovägen. Föraren av polisbilen bromsar och försöker styra undan men cyklisten slår i framrutan på polisbilen och hamnar sedan på vägbanan. Vid olyckstillfället strax efter midnatt rådde skymning. Polisbilen var inte under utryckning med blåljus och/eller sirén.

Nu väcks frågor om Gävlepolisens agerande. Först väntade Gävlepolisen 20 timmar med att lägga ut en händelserapport på polisens hemsida som brukligt är. Detta gjordes först efter att det har ställt frågor om olyckan. Sedan påstods att polisbilen inte var under utryckning med blåljus och sirener. Men polispatrullen hade bråttom och var på utryckning för att genskjuta inbrottstjuva. Smällen blev våldsam och 68-åringen landade 25 meter från platsen för kollisionen. Polisbilen fick bärgas från platsen. Enligt polisens händelserapport ska polismannen som körde ha bromsat och försökt styra undan. Men några bromsspår eller väjningsspår syntes inte på vägen. Det är också mycket sikt vid olycksplatsen vilket också skapar en del frågor om polisens agerande.

Chefsåklagare Lena Kastlund vid särskilda åklagarkammaren i Malmö har inlett en förundersökning om vållande till annans död och vårdslöshet i trafik, men det finns ingen misstänkt.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se