Kontakta oss

UTRIKES

Polisvåld och repressioner mot röstande katalaner

Publicerat

den

KATALONIEN/SPANIEN Det katalanska folket har mött hårt motstånd från den Spanska polisen. Enligt uppgifter på sociala medier har poliser stängt ner flera vallokaler och misshandlat flera katalaner som försökt delta i dagens folkomröstning.

Idag hålls en folkomröstning om Kataloniens självständighet. Katalonien är en del av Spanien men har flera gånger tidigare kämpat för sin självständighet. Dagens folkomröstning har förklarats illegal av den spanska regeringen som leds av Partido Popular.

Efter att spansk polis anlänt till Katalonien har de försökt stoppa omröstningen. Vallokalerna öppnade klockan fem på morgonen och sedan dess har det kommit in flera rapporter och bilder från sociala medier som visar kravaller när folket försöker skydda sina vallokaler. Enligt den spanska regeringen har de lyckats stänga de flesta av de 2300 vallokalerna i Katalonien.

I skrivande stund är det oklart vilken sida som kommer ta hem omröstningen. Mätningar visar att båda sidorna ligger på runt 50%. Experter menar dock att ja-sidan kan ha en liten fördel då deras anhängare är mer benägna att ta sig till vallokalerna.

Regeringspartiet Partido Popular har sina rötter bland de auktoritära konservativa som stödde fascistdiktatorn Francisco Franco. Efter att Franco krossade den socialistiska revolutionen under det spanska inbördeskriget styrde han landet med järnhand fram tills 1973.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se