Kontakta oss

UTRIKES

Arbetarklassen enas i generalstrejk efter polisattackerna i Katalonien

Publicerat

den

KATALONIEN/SPANIEN Trots massivt våld och statlig repression vann JA-sidan en förkrossande seger i gårdagens folkomröstning om ett självständigt Katalonien. Som svar på den spanska statens attack på folkomröstningen har det utlovats en generalstrejk på tisdagen.

JA-sidan vann en stor seger i gårdagens folkomröstning. Av de röstberättigade valde 42,3% att rösta. Enligt katalanska myndigheter röstade 90% av dessa för självständighet. Enligt spanska myndigheter lyckades man stänga 92 vallokaler av runt 2300. De katalanska myndigheterna bestrider spanska statens siffror och hävdar istället att 319 vallokaler blev nedstängda.

Som Aktuellt Fokus tidigare rapporterat försökte den spanska regeringen stoppa folkomröstningen med tungt polisvåld. Regeringspartiet Partido Popular har sina rötter bland de auktoritära konservativa som stödde fascistdiktatorn Francisco Franco. Partido Populars partiledare förnekar att det skett en folkomröstning.

Svaret på den spanska statens polisvåld är löftet om en massiv generalstrejk nu på tisdag. Runt 40 fackförbund och organisationer ställer sig bakom generalstrejken. Uppemot 3 miljoner arbetare förväntas att delta i generalstrejken.

 

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se