Kontakta oss

UTRIKES

Polska högerextremister i ny desinformationskampanj mot Sverige

Publicerat

den

Foto: Lukas Plewnia

POLEN   Högerpolitiker i Polen sprider grova lögner om Sverige och den svenska förskolan. Smutskastningskampanjen har nu gått så långt att svenska ambassaden i Warszawa har tvingats gå ut med dementier.

Det är bland annat högerkvinnan Barbara Nowak, skoldirektör och politiker för högernationalistiska Lag och Rättvisa, som har stått bakom smutskastningskampanjen mot Sverige den senaste tiden. I en uppmärksammad intervju med tidningen Wirtulana Polska påstod Barbara Nowak att svenska förskolor har inrättat särskilda onaneringsrum.

I intervjun säger hon att förskolelärare tar med barnen till onanirummen för att onanera dem och på så sätt lära dem att göra det själva.

– En polsk kvinna som arbetar på en förskola i Sverige berättade för mig om det och hon var skräckslagen. Hon gjorde det inte personligen, men hon såg det och beskrev det, sade Barbara Nowak till tidningen.

Smutskastningskampanjen har fått svenska ambassaden att reagera mot de sjuka konspirationsteorierna.

– Det har framkommit absurda och falska påståenden om svenska förskolor. Det är beklagansvärt att desinformation om Sverige sprids på detta sätt. Vid detta tillfälle är det värt att komma ihåg hur viktigt det är att kontrollera fakta och söka efter pålitliga informationskällor, skriver ambassaden på X.

Efter ambassadens publicerade sitt inlägg på X har Barbara Nowak gått ut och sagt att hon inte litar på något som svenska ambassaden säger, eftersom hon tror att svenska ambassaden tidigare dementerat att Sverige skulle ha 54 zoner där det råder islamistisk sharialagstiftning.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se