Kontakta oss

KULTUR

Filmindustrin jagar svenska filmälskare – skickar ut tusentals kravbrev

Publicerat

den

KULTUR| Det har gått över styr i jakten på svenskar som älskar film. Nu jagas vanliga svenskar av filmindustrins oseriösa förlängda arm, Spridningskollen. Tusentals kunduppgifter har begärts ut hos Telia och Telenor som gladligen har gått med på noterna. Spridningskollen ska håva in tusentalskronor från svenska folket.

Svenska internetoperatörer har vid flera tillfällen lämna ut personuppgifter till film- och tv-bolag, skriver SvD Näringsliv. Tidningen har gjort en rundringning till landets största internetoperatörer varav många berättar om att de fått uppmaningar av den typen. Nyligen lämnade Telenor efter ett domstolsbeslut ut uppgifter om 3 000 personer och i fredags kom beslutet att Telia ska lämna ut 8 000 ip-adresser.

Bakom kraven står nystartade Spridningskollen som på uppdrag av upphovsrättsinnehavare inom film- och tv-industrin bötfäller svenskar som ägnar sig åt, enligt dem, ”illegalt fildelande”. Även Telenor har fått uppmaningar av ombud för Spridningskollen att lämna ut kunduppgifter. Svenska domstolar har frångått rättssäkerheten för svenska folket och viker sig för kapitalet. Senast i december i fjol krävde det tyska företaget Crystalis Entertainment att få användaruppgifter till 24 svenska IP-adresser och Stockholms tingsrätt gick helt på bolagets linje. Film är enbart för de med mycket god ekonomi som har råd att gå på bio regelbundet när nya filmer släpps. Vi andra som också vill se film jagas med kravbrev.

Telenor i Danmark har haft stora problem med att oseriösa aktörer liknande som Spridningskollen sprider falsk information. I de ersättningskrav de skickat ut till företagets kunder skriver de att de gör det ”i samarbete” med Telenor. Något som absolut inte stämmer poängterar Anna Byström, som menar att bolaget aldrig skulle lämna ut uppgifter godtyckligt.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons