Kontakta oss

UTRIKES

Protester när Google tar bort Palestina från Google Maps

Publicerat

den

1PALESTINA| Internetjätten Google ska enligt uppgifter ha tagit bort Palestina från sin digitala karttjänst Google Maps. Nu får händelsen kritik av bland annat palestinska journalister.

Bland annat prylsajten M3 har kommenterat händelsen. Enligt sidan ska The Palestinian Journalists Forum ha fördömt Google för att de tagit bort Palestinas namn från sina kartor. Forumet ser det som en historieomskrivning där det av Israel ockuperade områdena i Palestina inte märks ut på kartan som just Palestina.

Detta framstår i skuggan av Googles beslut år 2013 att erkänna Palestina som en helomvändning i frågan. Tidigare har internetjätten använt uttrycket ”Palestinian territories” palestinska versioner av sin förstasida men kom att år 2013 ändra det till ”Palestine”. Innan dess, och nu senast, kommer de som googlar efter Palestina direkt till områdena Gaza, Judea och Samaria.

Det är ännu oklart vad som ligger bakom Googles nya uppdatering av sina kartor. Enligt Sydsvenskan kan det lika gärna vara en uppdatering i enlighet med USAs definitioner av en stat som ställer till det. Till The Telegraph har Google sagt att Palestina aldrig har ”markerats som ett territorium på dess kartor” men att ”en bug i mjukvaran resulterade i att Palestinska områden försvann.”

För närvarande ligger en namninsamling uppe där de som vill att Google ska återinföra Palestina på sina kartor kan skriva under med sina namn. I skrivande stund har mer än 250 000 namnunderskrifter samlats in och målet ligger på 300 000 namnunderskrifter. 136 av FNs 193 medlemsländer och två icke-medlemsländer har erkänt Palestina som stat.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se