Kontakta oss

INRIKES

Känslosam manifestation för stupade YPG-svensken

Publicerat

den

la mano
STOCKHOLM| En svensk medborgare dödades nyligen i strider mot fascistiska Daesh i Royavaje. Hans minne hyllades under en känslosam manifestation vid monumentet La Mano i Stockholm.

Under Onsdagen förra veckan stupade svenska medborgaren Fîraz Kardo, även känd som Badeen Al, i staden Manjib i Rojavaye. Kardo närvarade i Manjib som en del av den kurdiska självförsvarsstyrkorna YPG som kämpar i främsta ledet mot fascistiska Daesh. Onsdagens sammandrabbningar var en del av YPGs offensiv för att befria Manjib från Daesh. Offensiven lyckades och uppskattningsvis nittio procent av Manjibs yta är nu befriat från Daesh terrorvälde.

Fîraz Kardo var bosatt i Sverige och i Stockholm hedrades han som en hjälte med en manifestation framför monumentet ”La Mano” som byggdes till minne av de svenska frivilliga som stupade i spanska inbördeskriget. En tyst minut hölls vid monumentet och en talare påminde de närvarande att fortsätta stödja de demokratiska styrkorna YPG/YPJ såväl moraliskt som ekonomiskt.

Manifestationen i Stockholm arrangerades av Svenska Rojavakommittéerna och Kurdiska Demokratiska Samhällscentret. I ett pressmeddelande på sin hemsida skriver Rojavakommittéerna: ”På samma sätt som Kobanê blivit en symbol för frihetskamp och ingivit hopp kommer befrielsen av staden Manjib tillsammans med Fîraz Kardo och alla andra kamrater som mist sina liv i kampen kommas ihåg som en del av revolution och den demokratiska process som motat tillbaka fascisterna och visat att en annan värld är möjlig.”

Minnesmanifestationer hölls även i Göteborg och Östersund. I Kurdîstanê begravdes Kardo under högtidliga former under YPGs fanor.

Läs även: Turkiska staten stänger ner svenska Facebooksidor – Vill förhindra hjälpsändningar till ISIS-offer

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se