Kontakta oss

INRIKES

Rekordsänkning av a-kassan om Vänsterpartiet släpper fram uppgörelsen

Publicerat

den

ARBETSLIV Ny arbetslöshetsersättning på 60 procent av lönen. Det kan bli verklighet redan nästa år om inte Vänsterpartiet sätter stopp centristuppgörelsen mellan S, L och C.

Om Vänsterpartiet inte stoppar Stefan Löfven från att bilda regering på uppgörelsen med Björklund och Lööf kommer ersättningen från a-kassan sjunka dramatiskt. Det framgår av utkastet till den nyliberala uppgörelsen med Liberalerna och Centerpartiet som går att läsa på Socialdemokraternas hemsida.

Det är under punkt 19 som Liberalerna och Centerpartiet fått Socialdemokraterna att gå med på att göra den så kallade arbetslinjen betydligt tuffare mot arbetslösa. Bland annat tänker man skrota a-kassan i dess nuvarande form genom att ta ifrån fackförbunden och arbetarrörelsens kontroll över a-kassorna genom att förstatliga a-kassan. Uppgörelsen vill ersätta a-kassan med en ny modell från Danmark som kallar för Flexicurity. Modellen utgår inte från den arbetslöse arbetarens behov. Istället är den enbart utformad för att möta arbetsköparnas behov. Vilket ökar riskerna för växande lönedumping i låglönebranscher.

60 procent av lönen

Enligt sajten Ekonomifakta som är knuten till Sveriges största lobbyorganisation, Svenskt Näringsliv, ligger den faktiska arbetslöshetsersättningen på 60 procent av lönen. I Sverige höjdes nyligen ersättningsnivån för arbetslösa. Idag kan arbetslösa plocka 80 procent av lönen under arbetslöshetens hundra första dagar. Efter 200 dagar sänks ersättningen till 70 procent av lönen.

Någon förklaring till varför arbetslösa ska få ännu mindre ekonomisk trygghet ges inte. Sänkningen av arbetslöshetsersättningen förväntas träda i kraft våren eller hösten 2020. Förutom sänkt a-kassa innehåller uppgörelsen flera nyliberala reformer som är direkt dåliga för arbetarklassen, däribland försämrad arbetsrätt, försämringar i Lagen om anställningsskydd och sänkt arbetsgivaravgift. Förutsätt att Jonas Sjöstedt och Vänsterpartiet inte sätter stopp för planerna genom att trycka på röd knapp på fredag.

Upp till bevis för Vänsterpartiet

Tidigare idag lät Vänsterpartiet meddela att man tänker lägga släppa fram centristuppgörelsen genom att lägga ner sina röster. Skulle Vänsterpartiet mot all förmodan sänka uppgörelsen kommer det sannolikt innebära att Sverige går mot ett extraval. Skulle så ske kommer Vänsterpartiet kunna mobilisera rekordmånga medlemmar som gick in i partiet under valrörelsen 2018. I annat kommer väljarna komma ihåg vilka det var som släppte igenom uppgörelsen. Vilket lär straffa Vänsterpartiet i valet 2022.

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se