Kontakta oss

INRIKES

S-profil vill legalisera sexhandel

Publicerat

den

Faksimil Facebook

INRIKES    Statsvetaren och S-profilen, Mike Enocksson, tycker att Sverige ska legalisera sexhandeln och att sexarbetare borde organisera sig fackligt. Det skriver han i en nypublicerad debattartikel samtidigt som han säger sig propagera utifrån ett marxistiskt perspektiv.

Det är i den borgerliga kvällstidningen Expressen som S-profilen Mike Enocksson propagerar för att Sverige ska legalisera sexhandel. I debattartikeln jämför han arbetare inom stålindustrin med prostituerade och propagerar för att sexarbetarna borde organisera sig fackligt.

”Vad gäller stålarbete eller sexarbete i sig vill jag ogärna syssla med något av det. Men om jag var tvungen hade jag helst velat ta det jobbet där jag kunde organisera mig fackligt, omfattas av arbetsmarknaden lagar och regleringar samt veta att jag genom politisk aktivism hade kunnat reformera min arbetsplats – än att behöva jobba i en underjordisk värld.”, skriver Mike Enocksson i debattartikeln.

Marxistiskt tankesätt?

Förutom att likställa arbetare inom stålindustrin med sexarbetare påstår den S-märkta statsvetaren att hans åsikter om legaliserad sexhandel är marxistisk.

”Utifrån ett marxistiskt perspektiv är det ingen skillnad på stålarbetaren som måste sälja sin kropp till stålverket för att sätta mat på bordet åt sin familj och sexarbetaren som måste göra det samma.”, skriver Mike Enocksson.

Men är det verkligen ett marxistiskt att vilja legalisera och reglera sexhandeln? Nej faktiskt inte. Läser man den första volymen av Kapitalet ser man ganska snabbt att det inte finns något marxistiskt med Mike Enockssons åsikter. Åsikterna är snarare en desperat argumentation från sexköpslobbyn. Dels går argumentationen ut på att sexarbetare säljer sex av fri vilja och att hallickar är att betrakta som vilka arbetsköpare som helst. Marx skriver bland annat att arbetaren endast bör sälja sin arbetskraft för en bestämd tidsperiod. Skulle arbetaren sälja sin arbetskraft en gång för alla så innebär det att arbetaren säljer sig själv och förvandlar sig själv till slav. Från varuägare till vara. Sett till vad samhället faktiskt vet om sexarbetare så är majoriteten av dem offer för trafficking eller annan utsatt position där de helt enkelt tvingas sälja sex för att överleva. Det kan handla om hallickar som utnyttjar extrem fattigdom, knarklangare som utnyttjar narkomaner eller andra utsatta situationer där sexarbetaren är allt annat än fri. Den sexuella handelsvaran blir därför inte jämförbar med andra former lönearbete.

Källa: Expressen.

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se