Kontakta oss

UTRIKES

Här hackas moskéerna av antifascister – spelade Bella Ciao i protest mot Erdogan

Publicerat

den

Foto: Caleb Maclennan

TURKIET    Turkiska socialister hackade moskéernas ljudanläggningar och spelade den antifascistiska kampsången Bella Ciao. Nu rasar den styrande Erdogan-regimen mot sångspelandet.

I normala fall brukar ljudanläggningarna i moskéerna användas till böneutrop men i staden Izmir har ljudanläggningarna numera blivit föremål för antifascistiska protester mot den konservativa islamistregimen i Ankara. För exakt en vecka sedan lyckades lokala socialister hacka ljudanläggningar i flera moskéer och började spela den antifascistiska protestsången, ”Bella ciao”, på högsta volym. Efter tilltaget har regimtrogna medier kallat händelsen för ”hädelse” och ”oacceptabelt”. Även flera politiker tillhörande det styrande regimpartiet AKP har fördömt händelsen och kallat den antifascistiska protesten för ett angrepp mot landets nationella värderingar.

Från socialistiska risarbetare till antifascister

Bella ciao skapades som en kampsång av de Italienska partisanerna som kämpade emot den fascistiska regimen i Italien. Det har även funnits en tidigare version av låten som handlar om de socialistiska risarbeterna, Le Mondinesom, som kämpade för sina rättigheter och arbetarklassens frigörelse. Vem som skrev texten är fortfarande okänt.

 

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se