Kontakta oss

INRIKES

Så påverkar pandemin vår vardag långsiktigt

Publicerat

den

Foto: Holger Ellgaard

LIVSSTIL    Ingen har ännu facit i hand när det gäller vilka effekter coronapandemin kommer att ge vår vardag långsiktigt, men man kan redan nu se tendenser. Det faktum att de flesta spenderar mer tid hemma kommer att ge en hel del ringar på vattnet på olika sätt, både bra och dåliga.

Man vänjer sig vid det mesta, och även en pandemi. Och det verkar som att vår nya vardag är här för att stanna ett bra tag till framöver. 2020 blev året när våra jobb förändrades, när vårt sätt att umgås begränsades och vi fick hitta nya vägar för att underhålla oss själva och våra barn.

Tiden hemma sätter spår

För alla som börjat arbeta hemifrån och över huvud taget spenderar mer tid hemma har pandemin tagit sig uttryck i en ökning av hemmafixande. Man blir helt enkelt trött på att se samma gamla inredning och eftersom man har tid över vill man gärna göra fint hemma. Detta beteende har även letat sig ut i trädgårdarna, där man vill kunna njuta och trivas på ett annat sätt än man har gjort tidigare. Enligt attefallshuset24 väljer många att bygga en liten stuga på tomten för att ha sitt hemkontor i. Många har nämligen svårt att balansera hemmalivet med jobbet och tycker då att det är praktiskt att fysiskt kunna förflytta sig bort från familjen, tvätthögen och TV:n.

Psykisk ohälsa ökar

Folkhälsomyndigheten har tagit del av en del mindre undersökningar gjorda i andra länder som har pekat på att psykisk ohälsa har ökat under pandemin. Detta beror på olika faktorer, till exempel isolering, men också på rädsla och oro som uppkommer när man följer nyhetsmedier eller någon i ens närhet blir sjuk eller går bort. Dessa undersökningar är som sagt inte svenska, och FHM menar på att det är mycket möjligt att det inte är fullt så illa i Sverige. De påpekar också att dessa studier är ganska små och inte visar tydliga anledningar till den ökade mentala ohälsan. Men det är ändå rimligt att anta att många mår dåligt av att deras liv har förändrats, att någon har gått bort eller att de har blivit av med jobbet. Och psykisk ohälsa är som bekant inte ett problem som snabbt går över, vilket är anledningen till att man kan lägga det till listan med saker som pandemin påverkar i långa loppet.

Digitala möten är här för att stanna

Att samla alla anställda till ett möte kommer antagligen vara en företeelse som inte kommer ske lika ofta efter pandemin som före, nu när alla har upptäckt hur smidigt det går att använda tjänster som till exempel Zoom. Dessutom kan man spela in dessa möten och använda som framtida referens, eller skicka det till någon som inte hade möjlighet att vara med. Det faktum att många är mer vana vid att ringa videosamtal än tidigare färgar även av sig på hur vi kommunicerar med våra familjer och vänner. I stället för att ringa röstsamtal ringer många gärna med video.

 

Fortsätt läsa
Annons