Kontakta oss

ARBETSLIV

Gott snack: Kommunals ordförande berättar om avtalssegern

Publicerat

den

Foto: Pressbild Kommunal

ARBETSLIV     Med anledning av Kommunals historiska avtal med SKR och Sobona har Aktuellt Fokus pratat med Kommunalordföranden Tobias Baudin.

Kommunal har precis drivit igenom ett historiskt bra avtal för sina medlemmar som kommer innebära julklappar, högre löner och bättre arbetsmiljö för hundratusentals svenskar. Som exempel kommer alla kommunanställda få en bonus på 5500 kronor lagom till jul. Aktuellt Fokus har intervjuat Kommunals förbundsordförande Tobias Baudin som säger att han är 9,9 nöjd på en tioskala.

Kommunal gick ju in i en avtalsrörelse där motparten i ett tidigt skede signalerade att den inte skulle ge efter för ett enda krav. Trots det hårda motståndet så fick ni igenom ett historiskt bra avtal, vad är din uppfattning om vad det var som fick SKR o Sobona att gå med på kraven utan att Kommunal fick göra några större eftergifter?

Det har varit en stenhård och lång kamp som såklart fått en skjuts av att vi som förbund växer så det knakar. Det finns också ett jäkla ”go” i Kommunal och ett självförtroende som inte minst visat sig det senaste året. Medlemmarna i Kommunal är förbannade och de har fått allmänheten på sin sida, säger Tobias Baudin till Aktuellt Fokus.

Om man jämför avtalet med Industriavtalet så fick Kommunal ett bättre avtal, kan du nämna några skillnader?

Något som skiljer sig är det extra påslaget till yrkesutbildade inom vård, skola och omsorg på 0,6 procent per år, en enormt viktig satsning för att höja status och attraktivitet för de här yrkesgrupperna. Sedan såklart bonusen på 5500 kronor som utgår till alla som är anställda på avtalsområdet. Vi fick även med det här avtalet igenom några rejäla förbättringar i arbetsvillkor där jag skulle vilja lyfta upp att allmän visstid och vikariat begränsas till max 18 månader. Samt att nattmåttet minskar med två timmar per vecka till 34,33 timmar. Det kommer göra stor skillnad för väldigt många.

Varför var engångssumman bättre än retroaktivt?

– Vi ville ha retroaktivt men vi fick engångsbelopp samt löneökning i november. Fördelen med det här är att alla får lika, alltså de med lägre löner och lägre löneökningar få samma summa i kronor som de som har högre lön.

Tänker du att det faktum att engångssumman skall betalas till alla, organiserade såväl som oorganiserade, inom Kommunals avtalsområde kan komma att påverka organisationsgraden positivt framöver?

– Ja det tror jag. Jag tror att det för många känns lite obekvämt att få flera tusen till jul utan att faktiskt ha varit med och bidragit till att vi kunde få till det här avtalet, vilket man inte har om man inte varit medlem i Kommunal. Jag kan säga att jag skulle ha svårt att ta emot pengarna. Att kommunal ökar rejält i medlemstal har varit en viktig anledning till att vi lyckades. Men alla oavsett medlem eller inte får det som ingår i kollektivavtalet. Det är rätt och viktigt tycker jag, annars kanske arbetsgivarna bara skulle anställa de som inte är medlemmar i facket.

Kommunal rättade sig ju efter märket, men med 0,6 procent-satsningen till yrkesutbildade så har väl Kommunal egentligen spräckt märket? Hur ser du på det?

– Avtalet ligger inom normeringen på arbetsmarknaden. Vi har ett år längre avtal än industrin. Det var ett krav från arbetsgivarna.

Tror du att Kommunals framgång i den här avtalsrörelsen, utan att ens behövt ta till strejkvarsel, kan komma att påverka andra avtalsförhandlingar på arbetsmarknaden framledes?

– Detta var ett avtal. Nu är det 69 kvar. Jag ska inte hymla om att det kommer bli stentufft. Det räcker med att kolla på den situation Handels befinner sig i just nu.

På en skala mellan 1 och 10, hur nöjd är du?

– Med SKR avtalet, 9.9, avslutar Baudin.

 

 

Loan Sundman – Kim Fredriksson
redaktionen@aktuelltfokus.se