Kontakta oss

UTRIKES

Sinnessjuka scener när tusentals rikemansbarn grundlurades på lyxfestival!

Publicerat

den

UTRIKES |Det började med marknadsföring på kreddiga Instagramkonton. Fyre Festival skulle bli något alldeles extra. En musikfestival för eliten på en privat karibisk ö. Förutom musik skulle det bjudas på gourmetkäk, lyxyachter och privatplan. Boende skulle ske i form av så kallad glamping, lyxig camping med alla bekvämligheter. Inte konstigt att biljetterna gick för uppemot 12 000 dollar.

Redan innan festivalen drog igång fanns det tecken på att saker inte stod rätt till. Det ryktades att artisterna inte hade fått betalt. Blink-182, en av huvudakterna, ställde in sin medverkan. Ett anonymt twitterkonto avslöjade påståendena om en privat chartrad ö som en lögn. Great Exuma har nära 7000 innevånare och festivalområdet ligger nära en stor semesteranläggning.

När gästerna väl började anlända tidigt på fredagen stod det klart hur fruktansvärt dåligt förberedda arrangörerna verkligen var. Lyxtälten hade ersatts med överskottstält från katastrofmyndigheten FEMA av samma typ som används i flyktingläger. Istället för lyxmat från privata kockar serverades torra brödskivor med svettig ost. Personal och infrastruktur saknades. Arrangörerna försökte blidka besökarna med sprit. Kanske bidrog det till kaoset som utbröt.

Snabbt förvandlades det karibiska paradiset till Flugornas herre. Tält sattes i brand. Festivalbesökare blev rånade och bestulna. Flera besökare rapporterade att de blivit skrämda av kringstrykande vildhundar. Ungefär 1500 av de 6000 deltagarna tog sig till ön innan flygen från Miami helt enkelt började ställas in. Människor försökte i panik ta sig hem, en stor grupp blev inlåsta på flygplatsen utan mat och vatten.

Arrangörer av Fyre Festival är rapparen Ja Rule och kapitalisten Billy McFarland. McFarland har tidigare varit inblandad i Magnises, en sorts medlemsklubb som riktar sig till förmögna millennials och utlovar fina förmåner till de som betalar 450 dollar för medlemskortet. Medlemmar har dock klagat på att det är svårt att få tillgång till de konsertbiljetter, flygresor och VIP-bord som klubben utlovar.

På internet har det spekulerats i att festivalen varit underfinansierad från början och att McFarland hoppats på att dra in tillräckligt med pengar på att få besökare att i förväg sätta in pengar på de elektroniska armband som var tänkta att fungera som enda betalmedel under festivalen. Besökare har uppmanats att föra över minst 300 dollar per dag till armbanden. Uppenbarligen misslyckades planen. Mindre än en vecka innan festivalen insåg personal på plats att de behövde minst 50 miljoner dollar ytterligare för att kunna genomföra den. Ledningen uppmanade dem att ändå köra på. Ja Rule ska ha utropat skålen “To living like movie stars, partying like rock stars, and fucking like porn stars.”

På sociala medier har få uttryckt sympatier för de hipsters, Instagramkändisar och rikemansungar som kunnat lägga över 100 000 kronor på ett festivalbesök och blivit traumatiserade av bajamajor och vildhundsflockar. På twitter myntade någon det alternativa festivalnamnet Ja Rulag.

Johan Persson

redaktionen@aktuelltfokus.se