Kontakta oss

UTRIKES

Kravallpolis sköt tårgas mot strejkande arbetare

Publicerat

den

BRASILIENKravallutrustad polis sköt tårgas mot demonstrerande arbetare som deltar i en generalstrejk som samlades på flera platser i Brasilien på fredagen.

Under fredagen genomfördes stora arbetardemonstrationer runt om i landet mot högerregeringen attack på arbetares rättigheter. Demonstranterna protesterade mot förslag till stora förändringar i arbetsrätten och pensionssystemet.

En generalstrejken hade utlysts i protest mot högerns ekonomiska åtstramningar. Skolor, banker stängde och kollektivtrafik stannade när arbetarna gick ut på gatorna.

Oroligheter utbröt under kvällen i Rio de Janeiro när mindre grupper slog sönder fönsterrutor och byggde barrikader. Men demonstrationerna och kravallerna blottlade även en ilska bland många brasilianare, som har tröttnad på korruptionen i landet och oroar sig för sin framtid i en tid av djup recession och ökad arbetslöshet, skriver AP.  Nyligen blev den styrande kristdemokratisk president anklagas för att vara djupt  inblandning i en stor korruptionshärva.

Arbetslösheten i landet har nått rekordhöga 13,7 procent, och över 14 miljoner människor är utan jobb i Brasilien.

Rickard Karlsson
rickard.karlsson@aktuelltfokus.se