Kontakta oss

INRIKES

Sjöstedt sågar Ylva Johansson första maj-demonstration: ”sorgligt”

Publicerat

den

INRIKES Det är sorgligt att S-ministern Ylva Johansson demonstrerade på 1 maj. Det sa Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt till Aktuellt Fokus.

De senaste veckorna har varit hektiska för arbetsmarknadsminister Ylva Johansson. Inte nog med att hon har färdigställt ett riksdagsförslag om inskränkt strejkrätt. Hon har även förberett för ordentliga försämringar i arbetsrätten. Förslag som går rakt emot den arbetarrörelsen som Socialdemokraterna säger sig företräda. När Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt kommenterar att Ylva Johansson demonstrerade på arbetarrörelsens dag kallar vänsterledaren det hela för sorgligt..

Hur ser du på att Ylva Johansson är ute och första maj-demonstrerar idag?

– Jag tycker det finns något väldigt sorgligt över att en socialdemokratiskt regering angriper anställningstrygghet och strejkrätt och sen försöker mobilisera på det, det är helt omöjligt, säger Jonas Sjöstedt till Aktuellt Fokus.

Hur ser du på inskränkningen av strejkrätten?

– Vi är helt emot det. Jag tycker förslaget ska dras tillbaka.

Deltagarrekord

Tjugo minuter senare står Jonas Sjöstedt på scenen och talar till ett knökfullt Gustav Adolfs Torg. Exakt hur många som slöt upp i Vänsterpartiets led är för närvarande oklart. De poliser Aktuellt Fokus talade med uppskattade antalet deltagare ill mellan 7000-10 000 personer. Rekordsiffror för Vänsterpartiet i Göteborg. Under talet tog Jonas Sjöstedt återigen upp Socialdemokraternas hot med strejkrätten.

faksimil twitter

”Det är sorgligt och obegripligt med en socialdemokratisk regering som insisterar på att begränsa strejkrätten! Det finns de som tror att strejkrätten är något som man bara behöver ibland, ja väldigt sällan. Men det stämmer inte. Vi behöver strejkrätten varje dag. Varje dag när metallarna plockar fram sina svetsar. Varje dag som Byggnads snickare reser en vägg. Varje dag som en sjuksköterska tar ett blodprov. Varje dag som en barnskötare sätter på tvååringen en overall, så är det med den tryggheten att – Om det behövs, om våra villkor försämras, om vi måste ta konflikt om våra löner och villkor – så kan vi ta till strejk. Att begränsa strejkrätten och ytterligare försvaga fackets och arbetstagarnas position på den svenska arbetsmarknaden är fel väg att gå för ett samhälle där ojämlikheten ökat i årtionden.” sa Jonas Sjöstedt under sitt första maj-tal i Göteborg.

Jonas Sjöstedt har tidigare sagt att Vänsterpartiet tänker fälla regeringen om Socialdemokraterna lägger fram förslaget om antistrejklagen Sveriges riksdag.

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se