Kontakta oss

INRIKES

Svenska folket: Sjöstedt bäst i partiledardebatten

Publicerat

den

Faksimil Youtube

INRIKES    Både Expressen och Aftonbladet har låtit göra undersökningar om vilken partiledare som var bäst i SVT:s partiledardebatt. I båda undersökningarna tyckte en klar majoritet av tittarna att Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt hade överlägset bäst argument.

Aftonbladets undersökning gjordes av Demoskop på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Iniziopanelen som speglar svenska folket. Målgruppen är de som tittat på Partiledardebatten hos SVT2 söndagen den 10 oktober 2020. I undersökningen fick Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt ett medelbetyg på 3,4 vilket innebar att han vann söndagens partiledardebatt. Liknande siffror fick Jonas Sjöstedt även av tidningen Expressens beställda Sifoundersökning där Sjöstedt fick medelbetyget 3,54.

Jonas Sjöstedt blev angripen av Annie Lööf och Centerledaren Annie Lööf för att han och Vänsterpartiet är beredda på att fälla regeringen om Socialdemokraterna och Miljöpartiet på uppdrag av Centerpartiet, Liberalerna och Svemskt Näringsliv går vidare med slakten av arbetsrätten. Socialdemokraternas Stefan Löfven anklagade Jonas Sjöstedt för att liera sig med den konservativa högern och antydde att Jonas Sjöstedt inte vill lyssna på vad fackförbunden har att säga om utredningen om arbetsrätten. Vilket fick Sjöstedt att bita tillbaka med besked.

– Jag tycker Stefan Löfven är oärlig. Det är Stefan Löfven som vill driva igenom en utredning som slår sönder anställningstryggheten. Det är Stefan Löfven som vill gå emot en enig fackföreningsrörelse som inte vill ha den här utredningen. Ingen i facket vill ha den, sa Jonas Sjöstedt.

– Jag tycker det är sorgligt att se en gammal Metallordförande som inte kan ställa sig på metallarbetarnas sida, sa Jonas Sjöstedt till Stefan Löfven.

Sabuni och Bolund sämst

Sämst i debatten var Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni och Miljöpartiets språkrör Per Bolund. Nyamko Sabuni inledde debatten genom att säga att Liberalerna inte kommer godta några som helst kompromisser om Januariavtalet. Per Bolund uteslöt inte att utredningen kan lagstiftas om men framhöll samtidigt att han och Miljöpartiet vill ge mer tid till arbetsmarknadens parter. Enligt Bolund kan Miljöpartiet även tänka sig att sätta in medlare de berörda parterna.

Jonas Sjöstedts sista debatt

Söndagens partiledardebatt i SVT blev Jonas Sjöstedts sista partiledardebatt. I slutet av oktober lämnar han sist post och planerar att flytta till sin familj som bor i Vietnam. Efterträdare till Jonas Sjöstedt kommer bli Vänsterpartiets 35-åriga vice partiledare Nooshi Dadgostar.

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se