Kontakta oss

NOTISER

Slipper straff efter mord i polisarresten

Publicerat

den

Freddie-Gray
BALTIMORE | Rättegången mot den vita polisman från Baltimore som stod åtalad för att ha dödat en svart man i april i år har ogiltigförklarats. Polismannen stod åtalad tillsammans med fem andra kollegor. Juryn kunde inte komma överens om ett enhälligt beslut.

Rättegången mot den vita polismannen William Porter ogiltigförklarades efter tre dagar med överläggning. Juryn kunde inte juryn komma överens om ett beslut om polismannens skuld.

William Porter var först ut av de sex poliser som står åtalade för att ha mördat en svart man i en polisarrest. Mannen dog efter allvarlig ryggmärgsskada i häktet i april tidigare i år.

Polismannen William Porter stod åtalad för andra graden av överfall, vållande till annans död och framkallande av fara. Porter har nekat till samtidiga åtalspunkter och anser sig vara oskyldig. Trots det kunde han inte svara på hur hur den svarte mannen, Freddie Gray, kunnat få de skador han hade när han påträffades död i arresten.

Trots det orimliga i att polisen inte skulle vara skyldig kunde inte juryn enas om ett enhälligt beslut vilket innebär att polismannen kommer slippa undan rättvisan.

Freddie Grays död föranledde protester och upplopp över hela Baltimore. Protesterna blev så pass stora att ett tillfälligt undantagstillstånd trädde i kraft. Juryns beslut kan skapa nya protester och oroligheter i staden.

Våldet mot minoriteter från vita poliser är vanligt i USA. Detsamma gäller att polismännen sällan ställs inför rätta för det övervåld och de mord som begås. Något som en stor del av befolkningen har tröttnat på.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se