Kontakta oss

NOTISER

God Jul i Välfärdssverige!

Publicerat

den


KRÖNIKA | ”Snart är det jullov!” hurrar en del barn i klassen. Samtidigt ser jag hur andra barn tittar ner i bänken med en klump i magen. Skolan ligger i ett arbetarklassområde där antalet barn som tvingas leva i fattigdom i ”välfärds-Sverige” ökar.

Snart är det jullov för skoleleverna. Många barn är förväntansfulla och ser fram emot ledigheten. De längtar efter julafton, julklappar och alla de roliga aktiviteter som de ska få göra. Andra barn går med en stor klump i magen med tanken på julledigheten. Skolmaten på skolavslutningsdagen kan vara den sista ordentliga måltid de äter på flera veckor framåt. Bordet där hemma är tomt. Detsamma gäller kylskåpet och föräldrarnas plånböcker. Samt givetvis Kalendern där fritidsaktiviteterna borde stå nedskrivna.

Det välfärds-Sverige jag trodde jag växte upp i har fått mig inse att det bara är fina ord och en förljugen fasad som vittrar sönder. Fattigdomen bland barnfamiljer ökar samtidigt som andra lever i ett stort överflöd. Att kalla det en välfärd för alla är att spotta de hungriga barnen i ansiktet på julafton.

Jag arbetar i en kommunal grundskola och på ett fritidshem i ett ytterområde i mellansverige. Jag har sett fattigdomen, ångesten och frustrationen i vitögat. Hungriga barn som kommer till skolan med trasiga kläder och gråter för att det inte finns frukost hemma. Barn som har fått klara sig hemma på egen hand för att föräldrarna har flera jobb för att få ekonomin att gå ihop. Jag har sett föräldrar som lyckas vända på varje krona och får ekonomin att gå ihop. Jag har pratat med föräldrar som har ångest över att de inte får ekonomin att gå ihop. Föräldrar som berusar sig för att dämpa ångesten att orka med livet i klassamhället.

Socialtjänsten gör vad de kan utifrån de ramar som politikerna sätter, men de går på knäna för klassamhället har tvingat allt fler barnfamiljer, som länge levt på ruinens brant att falla fritt för att hamna på gatan. Antalet barnfamiljer som vräkts från sina hem ökar hela tiden.

Samtidigt som dessa familjer vräks sitter politikereliten som bestämmer över socialtjänsten tryggt i värmen i deras segregerade rikemansgetton. Långt ifrån barnfattigdom, ångest och stressen över att inte ha pengar så det räcker till mat.

I rikemansgettona ser man inte de desperata föräldrar som tar sms-lån med skyhöga ockerräntor, som de aldrig kommer kunna betala tillbaka, för att kunna ge deras barn lite julkänsla.

Du kanske anser att de får skylla sig själva? Är fattigdom nått att skämta om? Att lägga skulden på de fattiga för att de är fattiga? Eller så kanske du tror att i Sverige så råder det välfärd för alla.

Vi föds med olika ekonomiska möjligheter i Sverige. Dina föräldrars bankkonton avgör huruvida du ska få ett gott liv eller ej. Sverige är nämligen ett klassamhälle och klyftorna mellan de rika och de fattiga ökar kraftigt.

Politikereliten säger att det inte finns några resurser. Men vi har ett ekonomiskt överflöd i vårt land. Här lägger politikerna pengar på skrytbyggen för att sedan upprepa mantrat om så kallad ”resursbrist”. Samtidigt ser vi hur politikerna höjer sina egna löner för att i nästa sekund upprepa samma mantra igen. Ordet ”resursbrist” har förvandlats till ett kodord som säger att barnfamiljer inte kan räddas från rännstenen.

Vi har barn i Sverige som inte kommer får träffa tomten. Barn som inte få några julklappar och som kommer få somna hungrig på julafton. Barn som kommer att gråta sig till söms efter Kalle Anka. Föräldrar som gråter i smyg, föräldrar som dricker sig fulla för att bekämpa ångesten över att inte kunna ge sina barn den julafton de är värda för att pengarna inte räcker till.

Är det en välfärd för alla? Är det denna välfärd som politikereliten talar så varmt om? Det vill säga samma politikerelit som gör allt för bevara ett fallerat byråkratiskt system.

De sista dagarna före jul ser jag alla de barn som oroas, mår dåligt och kommer få somna hungriga. Det gör ont i hjärtat av att se dessa barn. Allt jag önskar är att dessa barn ska kunna få njuta av sin ledighet. Dessvärre vet jag att så länge det saknas en ”Välfärd för alla” så kommer det inte vara på det sättet.

Rickard Karlsson
rickard.karlsson@aktuelltfokus.se