Kontakta oss

KRÖNIKA

Socialdemokraternas floskelpolitik måste få ett slut

Publicerat

den

Foto: Frankie Fouganthin 

KRÖNIKA Idag höll det självutnämnda arbetarpartiet låda i Almedalen. Samtidigt råder laglösheten på arbetsplatsen inom äldreomsorgen och hemjänst i Sossestyrda kommuner. Långt från mingel, dyra viner och lyx.

Sveket mot arbetarna inleddes redan i början av 1900-talet och historien fortsätter att upprepa sig fram till idag. 1909 var det hungersnöd för arbetare i Sverige medan adeln levde gott. Arbetarna fick allt mindre pengar för det hårda arbete de utförde. När de protesterade mot löneslaveriet blev de snabbt bostadslösa eftersom arbetsköparen ägde arbetarnas kroppar och bostäder.

När strejken för bättre villkor brann som mest valde Socialdemokratiska politiker och LO:s fackpampar att hugga arbetarna i ryggen. Strejken för bättre villkor på jobbet och mot hunger bröts upp av det parti som idag sitter i regeringsställning och fortfarande hävdar att de är ett arbetarparti för arbetarna i Almedalen.

Socialdemokraterna sålde ut arbetarna igen med Saltsjöbadsavtalet 1938. Det är grunden för våra kollektivavtal som vi har idag. Saltsjöbadsavtalet har stöd av fackpamparna inom LO som påhejade av Socialdemokraterna. Kollektivavtalen funktion fick önskad effekt på arbetarna. Socialdemokraterna fick igenom sin vilja att få en uddlös fackföreningsrörelse som tvingas upp i arbetsköparens knä utan stridsvapen och fredsplikt med kapitalet. Förlorarna blev alla vi arbetare på vårdgolvet, fabriksgolvet och ute på olika byggen.

Men gamla tider är på väg tillbaka som trallpunkbandet Charta 77 sjunger i en av sina låtar. För samma rättslöshet, samma utsatthet på jobbet och desperation när man inte vet om lönen ska räcka hela månaden är tillbaka. Men de vardagsproblemen lider inte politikereliten eller fackpamparna av.

Medan politiker och fackpampar minglar runt med det dyra vinet i Almedalen sliter undersköterskor i hemtjänsten i Norrköping. Norrköpings kommun har styrts av Socialdemokraterna under större delen av alla mandatperioder. Men när Undersköterskor tar strid för bättre arbetsvillkor i Norrköpings kommun hotas de till tystnad av ledningen, omplaceras med tvång som straff och får veta att de inte är inte värd skiten under deras skor. Tar du strid tvingas du som undersköterska ut på gatan utan jobb.

Socialdemokratiskt styrda Kumla kommun har nu i veckan fått en vite på 100 000 kronor av Arbetsmiljöverket för att de har satt i system att underbemanna hemtjänsten, vilket har lett till stress och tung arbetsbelastning. Sjukskrivningsantalet har skjutit i höjden. Det är bara två exempel från Socialdemokratins verklighet lång från floskler, lögner och dyra viner i Almedalen.

Så Socialdemokraterna kan stå i Almedalen och hävda att de arbetarnas parti. Men verkligheten kommer att hinna ikapp Socialdemokraterna som verkligheten har hunnit ikapp det ”nya arbetarpartiet” Moderaterna vars väljarstöd sjunker som en sten.

Rickard Karlsson
rickard.karlsson@aktuelltfokus.se