Kontakta oss

INRIKES

Stort ras för SD i väljarbarometern

Publicerat

den

sdstatsVÄLJARBAROMETERN| Sverigedemokraternas nedåtgående spiral i opinionsundersökningarna fortsätter. På bara ett halvår har partiet tappat hela fyra procent av sina väljarna.

Sverigedemokraterna ras i opinionsundersökningarna fortsätter. På bara ett halvår har det högerkonservativa partiet tappat fyra procent av väljarna. Det konstaterar Demoskop i sin väljarbarometer för april. Något som borde oroa den ledande SD-trojkan bestående av Jimmie Åkesson, Mattias Karlsson och Richard Jomshof.

Till Expressen sade Richard Jomshof att partiet nu måste bli än tydligare med sin politik. Att partiet tappar till Moderaterna som har ökat med 3,5 procent förklarar Jomshof med att Moderaterna har drivit en hård invandringspolitik.

Andra bedömare gör gällande att Jomshof kan ha rätt men att den viktigaste förklaringen är att många av SD:s väljare är för en borgerlig politik och att Moderaternas politiker helt enkelt är mer regeringsdugliga än vad Sverigedemokraternas ledande trojka framstår som.

KD hamnar utanför riksdagen

Även Kristdemokraterna tappar stort i den senaste mätningen. Hade det varit val idag hade Ebba Bush Thor åkt ut ur riksdagen då partiet hamnar under riksdagens spärr på fyra procent. KD får endast 3,5 procent i väljarbarometern. KD:s låga resultat innebär att Alliansen hade blivit ett parti mindre i riksdagen vilket hade kunnat äventyra deras möjlighet till att bilda regeringen utan stöd av Sverigedemokraterna. Även Sverigedemokraternas  dröm om att få bilda regering med KD och Moderaterna hade blivit en omöjlighet om det vore val idag.

Vänsterpartiet går svagt framåt

Vänsterpartiet har ökat med en halv procent och ligger nu på 7,7 procent. Socialdemokraterna går det värre förr som har tappat 0,8 procentenheter. Socialdemokraterna når nu endast 25,5 procent av rösterna.

Att Vänsterpartiet endast går fram med en halv procent är något som förvånar många bedömare som menar att Vänsterpartiet borde kunna öka betydligt mer tack vare den allmänna opinionen mot kapitalismens konsekvenser. Men trots ökade marknadsanpassningar, nedskärningspolitik och privatiseringar lyckas partiet inte locka till sig väljarna.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se