Kontakta oss

INRIKES

Svenska Dagbladet kallade organiserat våldsnätverk för ”stökiga ungdomar”

Publicerat

den

svd
HÖGERMEDIA| När Svenska Dagbladet skulle rapportera om kravaller i anslutning till Stockholms centralstation valde högertidningen att inte nämna att det var ett nationalistiskt våldsnätverk som stod för våldsamheterna. Istället beskrev man gärningsmännen som ”stökiga ungdomar”.

I samband med våldsamheterna misshandlades oskyldiga människor samtidigt som det våldsamma nätverket av nationalister och fotbollshuliganer från Stockholmslagen AIK och Djurgården delade ut politiska flygblad. I flygbladet skriver nätverket att de var ute efter gatubarn. Trots det ska överfall ha skett på helt oskyldiga människor som bara råkade vara på plats. Enligt vittnesuppgifter till medier attackerades i huvudsak ickevita svenskar och nyanlända flyktingar.

Trots kopplingarna till två av Skandinaviens mest våldsamma huliganfirmor med tydliga kopplingar till den organiserade brottsligheten och den organiserade nationalistmiljön väljer Svenska Dagbladet att titulera våldsnätverket som ”stökiga ungdomar”.

Tidigare beskyllningar om högerradikala sympatier

På senare år har Svenska Dagbladet kommit att bli mer och mer kontroversiell. Inte minst beträffande innehållet i tidningens ledartexter. Många människor anser att tidningens ledare har utvecklats till en plattform som understödjer den nationalistiska ytterhögern. Exempelvis har den borgerliga ledarskribenten Ivar Arpi argumenterat för att medier ska fokusera på etnisk bakgrund i sin nyhetsrapportering.

”Fotbollshuliganer och nazister”

Aktuellt Fokus har talat med vittnen som befann sig på Drottninggatan och vid T-centralen när våldsnätverket slog till. Vittnena beskriver samlingen som fotbollshuliganer. Ett av vittnena uppger även att radikala högeraktivister var involverade i kravallerna.

– Jag har sett några av de här människorna förr säger ett vittne som är verksam inom Stockholms antirasistiska miljö till Aktuellt Fokus.

När Aktuellt Fokus granskar händelserna visar det sig att det högerradikala så kallade ”Svenska Medborgargardet” som var aktivt i samband med förortskravallerna 2013 har blivit aktivt på Facebook igen.

”Svenska Medborgargardet” startades upp som en koalition mellan fotbollshuliganer, nazister och andra nationalistiska högeraktivister. Under flera dagar slog våldsnätverket till mot olika förorter runt omkring i Stockholm. Precis som under gårdagens kravaller i centrala Stockholm attackerades oskyldiga människor. Bland annat attackerades en fritidsgård i Storvreten varpå en 15-årig pojke på kryckor blev grovt misshandlad. Endast fri media valde att skriva om det hela.

Stökiga ungdomar?

I Svenska Dagbladet uppger man att uppgiften om ”stökiga ungdomar” kommer från polisen. Trots det var nyheten om de politiska kopplingarna och flyktinghatet känt på sociala medier långt före publicering. Många undrar nu om tidningen medvetet försöker tona ned de organiserade kravallerna eftersom flera av gärningsmännen är högersympatisörer.

De ”stökiga ungdomar” var förberedda med politiska flygblad som delades ut i samband med kravallerna. Det uttalade syftet med den våldsamma aktionen var även att attackera flyktingbarn och flyktingungdomar, något som slutade med att alla ickevita på plats blev måltavlor för det våldsamma nätverket. Svenska Dagbladet har hittills inte kommenterat varför man okritiskt publicerade polisens substanslösa påstående trots att sanningen om kravallerna redan var känd för den breda allmänheten.

svdnotis

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons