Kontakta oss

INRIKES

Svenska FN-förbundet kräver utredning av våldtäkter inom FN

Publicerat

den

PATRIARKATET Flera FN-anställda har vittnat om sexuella övergrepp och våldtäkt inom den egna organisationen. Nu kräver svenska FN-förbundet att högt uppsatta FN-företrädare ska ställas till svars.

Flera anställda kvinnor inom FN har vittnat om våldtäkter och sexuella övergrepp. Vittnesmålen som har publicerats i brittiska The Guardian har orsakat en storm. De drabbade kvinnorna uppger att deras uppgifter inte har tagits på allvar i FN-organisationen. Nu kräver det svenska FN-förbundet att ledande företrädare ska ställas till svars.

– Mer måste göras och medlemsländerna måste ställa högre krav på FN-systemet. FN-chefen António Guterres har lagt förslag om hårdare åtgärder mot förbrytare. Hans arbete måste intensifieras och gälla även internt. Också ledande FN-företrädare måste ställas till svars, säger svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic.

Aleksander Gabelic uppger att han ser mycket allvarligt på uppgifterna som framkommit.

– FN leder det globala jämställdhetsarbetet och måste ta uppgifter från anställda om sexuella trakasserier på största allvar. Kraftfullt agerande för att upprätthålla FN:s egen nolltolerans mot sexuella övergrepp är avgörande för förtroendet för världsorganisationen, säger Gabelic.

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se