Kontakta oss

INRIKES

Svenskt Näringslivs avslöjade: ”Spridit falska nyheter i åtta år”

Publicerat

den

INRIKES En av Sveriges största lobbyorganisationer, Svenskt Näringsliv har avslöjats sprida enorma mängder desinformation och falska nyheter. Avslöjandet skedde i en debattartikel skriven av arbetsförmedlaren Johan Berg i tidningen Dala-Demokraten.

I mer än åtta år har lobbyorganisationen Svenskt Näringsliv viljat lägga ner Arbetsförmedlingen för att låta sina egna medlemsföretag ta över verksamheten. Som argument har Svenskt Näringsliv bland annat publicerat siffror på antalet jobb som Arbetsförmedlingen har förmedlat. När arbetsförmedlaren Johan Berg kontrollerar Svenskt Näringslivs siffror och jämför dessa med statistik från SCB framgår att Svenskt Näringslivs uppgifter är falska. Faktum är att Svenskt Näringslivs siffror är nästan 65 procent lägre än det faktiska antalet jobb som förmedlats 2011.

I debattartikeln framgår det att personerna bakom Svenskt Näringslivs uppgifter har blivit kontaktade men att dom inte vill eller kan svara på varför dom har spridit falska uppgifter i så många år. Johan Berg har även kontaktat en företrädare för Svenskt Näringsliv som erkänner att siffrorna är ”slarvigt framställda”.

”När jag ställer frågan till en inflytelserik företrädare inom Svenskt Näringsliv visar det sig att uppgifterna som använts i svartmålningen av Arbetsförmedlingen inte stämmer. Detta menar nämligen företrädaren, som i ett mailsvar till mig skriver att uppgifterna är ”slarvigt framställda”, ett svar som inte kan tolkas på något annat sätt än att uppgifterna i rapporterna är felaktiga. Företrädaren har bara försökt att linda in sitt svar.”, skriver Johan Berg.

Läs hela debattartikeln här.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons