Kontakta oss

INRIKES

Slavdrivande sekt får göra reklam i Facebook-Messenger

Publicerat

den

NÄTET En av världens största och farligaste sekter, de så kallade scientologerna, får göra reklam på Facebook och Messenger. Just nu försöker sektrörelsen värva människor genom riktade reklamkampanjer.

Scientologi är en nyreligiös sektrörelse skapad av science fiction-författaren L. Ron Hubbard. Scientologikyrkan är den största organisationen inom rörelsen som består av ett myller av företag och föreningar. På 1950-talet skapade Hubbard reglerna för hur de scientologiska organisationerna skulle styras.

Scientologerna graderar människor utifrån en tonskala. De som graderas lägst på skalan är bland annat homosexuella som hamnar på 1.1. I scientologernas vision ska inga människor som graderas lägre än 2.0 ha några rättigheter i samhället. Men det är inga problem för Facebook som tillåter sekten att göra reklam i chattapplikationen Messenger.

Sektrörelsens reklam i Messenger

Scientologikyrkan har varumärkesskyddat scientologin och dess symboler. Övriga organisationer och anhängare av religionen går under begreppet Free Zone. Scientologikyrkan anser sig vara en icke vinstdrivande organisation vars syfte är att rehabilitera människor. För att åstadkomma det använder de sig av kurser och behandlingar som tillhandahålls mot betalning. Det finns flera fall där personer med dödliga sjukdomar försökt bota dem med scientologernas metoder men misslyckats.

Avhoppade scientologer har beskrivit tiden i rörelsen som tortyr. Andra har beskrivit scientologerna som en sektrörelse där människor utnyttjas som slavar. Bland annat utnyttjas medlemmar som anses vara lägre stående som säljare och rekryterare till rörelsen. I Sverige har rörelsen mellan 500-1000 medlemmar.

Prästen och författaren Karl-Erik Nylund, som har studerat olika sekter runtomkring i världen beskriver scientologerna som en av världens farligaste sekter. Anledningen till att Nylund klassar rörelsen som en av världens farligaste är för att scientologerna ofta lockar till sig personer genom att erbjuda terapi. Till en början för en billig peng – men på sikt, när deras lojalitet till scientologin stärkts genom hjärntvätt, riskerar människor att bli ruinerade och få sina psyken förstörda.

Nicklas Andersson – Kim Fredriksson
redaktionen@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons