Kontakta oss

KULTUR

Sverige tävlar i Eurovision i Tel Aviv – den femtioåttonde tävlingen för landet

Publicerat

den

År 1958 var den första gången som Sverige ställde upp i Eurovision Song Contest. Sedan dess har det blivit femtiosju framträdanden, som resulterat i sex vinster. Det är näst mest av alla deltagande länder, bara Irland har radat upp fler segrar.

I år ställer John Lundvik upp med sitt bidrag Too late for love, som förväntas prestera väl i den prestigefyllda tävlingen jämfört med de övriga fyrtio låtarna.

Abba var den första svenska gruppen att vinna Eurovison 1974, med sin superhit Waterloo som fortfarande är välkänd bland musikälskare runtom i världen. Tio år senare var det Herrey´s dänga Diggi-loo Diggy-leys tur att höja den åtråvärda bucklan. Fångad av en stormvind framfördes av Carola och steg rätt in i topplistorna efter sin förstaplats på tävlingen 1991.

Starka prestationer efter millennieskiftet för svenska artister

Charlotte Nilsson med Take me to your heaven vann den sista tävlingen det förra årtusendet. Därefter har två vinster kommit under tvåtusentalet. 2012 vann Loreen med sin episka låt Euphoria, som låg etta i hela sexton olika länder efter tävlingens slut. Mäns Zelmerlöv var den sista vinnaren av den europeiska tävlingen med låten Heroes. En omfamnade relation till tävlingen från svenska artister uppges vara en bidragande orsak.

Måns Zelmerlöv är den senaste av de svenska vinnarna

View this post on Instagram

https://www.instagram.com/p/BIm8fIchDnu/?utm_source=ig_web_button_share_sheet

Andra bidrag som presterat väl det sista är I Can´t go on med Robin Bengston som slutade på femte plats för två år sedan. Femma slutade även Frans med If I were sorry 2016. Sanna Nielsen vann den svenska tävlingen 2014 och slutade på tredje plats i Eurovision med sitt bidrag Undo. Eric Saade, Carola, Lena Philipsson, Fame och Friends har alla slutat som femma eller bättre de sista tjugo åren.

John Lundvik krossade allt motstånd med – Too late for love

Artisten deltog redan förra året med hans låt Hurt, som slutade på tredje plats. Efter att vinsten annonserats brast den svenska låtskrivaren ut i gråt. Han fullständigt krossade allt motstånd. Men det är inte bara det svenska bidraget som John deltar med. Det brittiska bidraget Bigger than us som framförs av Michael Rice har också skrivits av Lundvik. Det är första gången i tävlingens historia som en artist ställer upp med en låt för ett land samtidigt som han tävlar med ett bidrag för en annan nation.

Det är den svenska låten som förutspås ha överlägset störst chans att lyckas nå hela vägen. Om man granskar oddsen för vinnare i online betting hos Betfair ger Too late for love tretton gånger insatsen tillbaka, jämfört med tvåhundra gånger insatsen för den engelska låten.

John Lundvik vann i Sverige och ges bra chans att vinna i Israel

View this post on Instagram

https://www.instagram.com/p/BwMFH9TFWZ0/?utm_source=ig_web_button_share_sheet

A post shared by John Lundvik (@johnlundvik) on Apr 13, 2019 at 1:18am PDT

 

Det svenska popundret formar omvärlden – med hjälp av melodifestivalen

Det finns en hel del positivt att säga om artister från Sverige. Den svenska musikexporten omnämns ofta som det svenska popundret. Världsband som Abba, Roxette och Ace of Base har hjälpt till att sätta vårt blågula land på kartan, som exporterar mer musik per invånare än något annat land. Låtskrivaren Max Martin har producerat tjugotvå stycken låtar som legat etta på den amerikanska Billboard-listan. Det är imponerande.

Anledningen att Sverige exporterar så mycket kvalitativ musik beror på en del olika saker. Bland annat är musikutbildningen och körer som får stöd av staten bidragande orsaker. Det finns en del artister som får statlig inkomstgaranti, vilket självklart underlättar att vara kreativ. Melodifestivalen följs av nära halva nationen varje år och har producerat världsstjärnor på löpande band som fått en stark plattform på grund utav tävlingen.

Fortsätt läsa
Annons