Kontakta oss

EU

Rekordmånga lobbyister skapar odemokratiska strukturer i EU-parlamentet

Publicerat

den

BRYSSEL Drygt 7000 lobbyister har fri tillgång till EU-parlamentet och kan komma och gå som de vill. Undersökningar visar att lobbyisterna kan påverka de politiska besluten.

Bara i Bryssel bor och verkar drygt 30 000 lobbyister. I november förra året hade 7246 av dessa fri tillgång till EU-parlamentet, det visar färska siffror från Europaparlamentets hemsida. Då EU-parlamentet har 751 ledamöter innebär det att det går nio lobbyister per parlamentariker.

Det är tydligt att lobbyisterna påverkar politikerna. Enligt en enkät som borgerliga Dagens Nyheter skickade ut till alla svenska EU-parlamentariker i år svarade hela 50 procent att de låtit sig påverkas av lobbyister. Organisationen Transparency International konstaterade förra året att lobbyverksamheter har ett stort inflytande på EU och att EU-parlamentet är ”sårbart” för dessa.

Representerar storföretagen

70-80 procent av Bryssels lobbyister representerar Europas största företag. Storföretagens svängdörrar till Europas mäktigaste församling har kritiserats hårt av den europeiska arbetar- och demokratirörelsen. Men av de svenska riksdagspartierna är det bara Miljöpartiet och Vänsterpartiet som vill begränsa lobbyisternas inflytande över politiken.

Vänsterpartiets toppnamn till EU-valet Malin Björk kommenterade lobbyverksamheten på SVT Debatt:

– Besluten ska inte tas på några inofficiella middagar av EU-byråkrater och företagslobbyister. En sann demokrati bygger på att vi medborgare vet vad politiker tar beslut om. Vi ska kunna följa beslutsprocessen och på allvar får vara med och påverka. I en sann demokrati kan storföretag inte överpröva demokratiska beslut.

 

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se