Kontakta oss

INRIKES

SVT lyfte fram högerextremister

Publicerat

den

STATSMEDIA När Sveriges Television skulle rapportera om stämningarna inför det italienska valet, lyfte SVT fram det högerextrema partiet Lega helt okritiskt utan att nämna att partiet är högerextremt.

SVT skriver att åsikterna om partiet är många och beskriver därefter Lega som ett separatistiskt parti som vill bryta loss Norditalien från övriga Italien. Vad SVT inte berättar är att Lega är ett högerextremt parti med kopplingar till fascismen.

För bara några veckor sedan greps en högerextremist efter att ha skjutit ner sex svarta migranter i en drive by-attack, i attacken dog en person. Gärningsmannen som heilade när han greps tillhörde Lega. Partiet har även demonstrerat med mer radikala fasciströrelser som Casa Pound och Fratelli d’Italia.

Partiet har tidigare samarbetat med och besökt svenska högerextremister. 2006 besökte partiet Sverige för att delta på en val-kick off för före detta Nationaldemokraterna. Varken i SVT:s notis eller deras 35 sekunder långa inslag från Italien, berättar SVT vad det är för parti som lyfts fram.

Länk till SVT:s artikeln finner du här.

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se