Kontakta oss

INRIKES

APM Terminals stridsåtgärder kostade Göteborgs hamn över 2 000 arbetsdagar

Publicerat

den

INRIKES Enligt färska siffror från medlingsinstitutet stod arbetsköparen för majoriteten av alla stridsåtgärder i Göteborgs hamn.

Medlingsinstitutet har nu publicerat sin statistik om konflikter på arbetsmarknaden för 2017. Statistiken visar att det är arbetsköpare som står för majoriteten av alla konflikter och alltså är den mer agressiva parten. Värst i Sverige är arbetsköparen APM Terminals – som stod för 87,2% av alla förlorade arbetsdagar i hela Sverige.

APM Terminals är de som driver containerhamnen i Göteborg där den omtalade hamnkonflikten äger rum. Arbetsköparen har använt sig av en lockout, alltså stängt ute arbetarna från sin arbetsplats. Lockouterna ledde till 2 241 förlorade arbetsdagar i hamnen enligt Medlingsinstitutets statistik. Lockouten har påverkat svensk industri negativt, då flera företags import från utlandet fastnat i hamnen.

Som Aktuellt Fokus tidigare rapporterat om har arbetsköparorganisationen Sveriges Hamnar tidigare brutit mot lagen i hamnkonflikten när de ställt in flera möten med facket för att slippa förhandla fram en lösning på konflikten.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se