Kontakta oss

EKONOMI

Tandläkare blåste skattebetalare på 8 miljoner kronor

Publicerat

den

EKONOMI Med påhittade patientbesök lyckades två personer lura till sig nästan 8 miljoner kronor av Försäkringskassan. Tandläkarbranschen har blivit ett populärt alternativ för kriminella som vill ägna sig åt välfärdsbrott.

Tandläkaren Revin Zibari har tillsammans med ekonomiansvarige Mattias Aktürk drivit de två privata tandläkarklinikerna Tandhälsan Skarpnäck AB och Tandhälsan Sätra AB i Södra Stockholm. Tidigare i veckan väckte åklagare vid Ekobrottsmyndigheten, EBM i Stockholm åtal mot de två kumpanerna.

Zibari och Aktürk åtalas för grova bedrägerier, grova bokföringsbrott och grovt penningtvättsbrott. Pengarna ska ha använts till att finansiera en restaurangverksamhet.

Bedrägeriet har pågått mellan 2021 och 2022. De har kapat identiteter på pensionärer som inte utnyttjat sitt allmänna tandvårdsbidrag och sedan registrerat påhittade besök på de två klinikerna. Totalt handlar det om 6200 påhittade besök på klinikerna där de fått emot 800 till 1600kr per besök. Totalt har Försäkringskassan betalat ut 7,8 miljoner kronor.

De misstänkta har lyckades bedriva sitt fusk under en längre period genom att i övrigt sköta alla skatter, avgifter och sin bokföring vilket fått företagen att framstå som vanliga kliniker.

De påhittade patientbesöken visade sig vara inbokade på ovanliga tider och helgdagar vilket väckte misstankar av Försäkringskassan som valde att anmäla genom det operativa rådet, den myndighetsgemensamma satsningen mot organiserad brottslighet.

– Som exempel kan nämnas julafton 2021 där man påstått – och fått ersättning för – 26 patienter som skulle ha varit på den ena kliniken mellan kl. 14.30 och 16.00 och elva patienter på den andra kliniken mellan klockan 16.10 och 16.50. De aktuella patienterna var hemmahörande i bland annat Skåne och Göteborgsområdet. Elva av dem var 96 år eller äldre vid de påstådda besöken, säger Ann Lidén, i ett pressmeddelande.

Åklagaren har framställt yrkanden till tingsrätten om förverkande av brottsutbyte på 7,8 miljoner kronor mot de tilltalade och mot respektive bolag. Kvarstad på sammanlagt 14,8 miljoner är beslutad sedan tidigare och tillgångar har säkrats i nära samverkan med Kronofogden.

Privata tandläkare vanligt vid välfärdsbrott
För två år sedan släppte Nationellt underrättelsecentrum, NUC en rapport om den organiserade brottslighetens ekonomi. Rapporten visade att kriminella beräknas lurat till sig uppemot 11 till 27 miljarder av skattebetalarnas pengar.

Vid sidan av assistansbedrägeri pekade rapporten ut den privatiserade tandläkarbranschen som den vanligaste typen av välfärdsbrott. Rapporten visar hur nyliberalismen lett till att Försäkringskassan blivit en stor inkomstkälla för kriminella gäng som börjat bedriva fuskverksamheter inom välfärdsbranschen.

– Den grova brottsligheten har gått från att råna banker och värdetransporter till att nu råna socialförsäkringen istället, skrev Britt-Marie Hultström, verksamhetsområdeschef på Försäkringskassan i ett pressmeddelande när rapporten släpptes.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se