Kontakta oss

INRIKES

Gängkriminell drog in miljoner på välfärden

Publicerat

den

INRIKES En 35-åring från Strängnäs med kopplingar till det kriminella nätverket Foxtrot har tjänat miljoner på flera välfärdsbolag. Gängkriminella tjänar mer pengar på vinster i välfärden än vad de tjänar på droghandeln.

En 35-åring som är en av Rävens närmsta män och en del av det omtalade Foxtrot nätverket har haft större delen av sina inkomster genom att driva privata företag i välfärdsbranschen, rapporterar SVT.

35-åringen som är känd under aliaset ”Greven” står nu åtalad i en omfattande narkotikahärva efter att polisen beslagtagit 800kg narkotika förra året. 35-åringen är också åtalad för grova skattebrott tillsammans med två andra personer med kopplingar till ett av hans bolag.

35-åringen har bland annat drivit bolagen Andra chansen och Svea placeringsjour som tagit han om familjehemsplacerade barn. Perioden mellan 2016 och 2019 har han fakturerat Strängnäs kommun på 20 miljoner för tjänsterna.

Dömd mördare var ansiktet utåt
Under en tid var föreståndaren för bolaget Andra chansen, Johanna Möller som senare blev känd som Arbogakvinnan efter att ha dömts till livstidsfängelse för mord och mordförsök.

Ekobrottsmyndigheten har flera gånger tidigare varnat för hur den organiserade brottsligheten nästlat sig in i välfärden tack vare privatiseringarna.

– Gemensamma medel ska inte gå till kriminella som köper lyxbilar, helikoptrar eller hus för pengarna, säger Sara Persson, brottsförebyggande specialist på Ekobrottsmyndigheten, till SVT.

Förra månaden meddelade Ekobrottsmyndigheten om hur välfärdsbranschen är en av de största inkomstkällorna för den organiserade brottsligheten. Myndigheten beräknar att gängen omsätter mellan 11 till 27 miljarder inom välfärdsbranschen. Välfärdsbrottsligheten är alltså en betydligt större inkomstkälla än narkotikahandeln som enligt polisen omsätter 1-3 miljarder.

För två år sedan släpptes en stor rapport av Nationellt underrättelsecentrum, NUC som är en samverkansorganisation mellan flera olika svenska myndigheter. Rapporten visade hur nyliberaliseringen av Sverige lett till att kriminella fått enkla möjligheter till att sko sig rika på skattepengar. Sedan rapporten släpptes har det inte genomförts några politiska reformer för att sätta stopp för den organiserade brottslighetens infiltrering av välfärdsbranschen.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se