Kontakta oss

UTRIKES

Theresa May vill censurera sociala medier

Publicerat

den

G7-MötetStorbritanniens premiärminister Theresa May vill censurera facebook och andra sociala medier. Obekväma åsikter som stämplas som ”extremism” ska raderas från internet.

Under det kommande G7-mötet som äger rum i Sicilien förväntas medlemsländerna ta starkare tag mot storbolagen som äger sociala medier. G7 är en grupp med världens sju rikaste länder. Enligt The Guardian kommer en av mötespunkterna handla om hur de ska stoppa ”extremism” på sociala medier.

Facebook, twitter och google är de tre storbolagen som Storbritanniens premiärminister vill sätta press på. Hon uppmanar de övriga länderna att också sätta press. May vill att facebook ska plocka bort ”extremistiskt” material och anmäla användare till landets polismyndigheter.

”Extremismen” är ett oklart begrepp som brukar användas på fascister, islamister och olika vänsterideologier. Begreppet får ofta ta emot kritik då de klumpar ihop breda olika åsikter som feminism, direktdemokrati med bland annat diktaturvurmande och sharialagar.

Facebook har sedan tidigare bedrivit en hård censur mot vänstersidor på facebook. Några exempel på sidor är sådana som lyfter fram den kurdiska frihetskampen och rekryterar folk i kampen mot IS.

Aktuellt Fokus har fått flera av sina inlägg blockerade från facebook när det rapporterats om den kurdiska kampen.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons