Kontakta oss

UTRIKES

Trumps affärspartners möter inga stängda gränser – terrorister släpps in

Publicerat

den

USADonald Trumps beslut om att stänga gränserna för ett fåtal muslimska länder utesluter de länderna som han investerat i eller planerar att driva företag inom.

Donald Trumps kontroversiella reform som stänger ute medborgare från Syrien, Irak, Iran, Libyen, Somalia, Sudan och Jemen har skapat problem på flygplatser runtom i världen. Utan förvarning har flera personer från de portade länderna fastnat på flygplatserna.

Trump rättfärdigar reformen med att det kommer hindra terrorister från att ta sig till USA. En vidare granskning visar däremot att de länder som har störst problem med terrorism inte är med på listan över de portade länderna. Det är nästintill inga fall där terrorister från de portade länderna mördat civila på amerikansk mark.

Saudiarabien, Afghanistan och Pakistan är de länder där terrororganisationer har störst aktivitet med träningsläger för terrorister. Saudiarabiens överklass har en vana att sponsra terroraktivitet runtom i världen och majoriteten av de som låg bakom terrorattacken mot tvillingtornen var från Saudiarabien.

Trump sätter sina ekonomiska intressen först

Det är oklart varför Trump utelämnat flera muslimska länder, särskilt de länder där terrororganisationerna har störst fäste men vid en vidare granskning visar det sig att Trump har ekonomiska intressen i flera av de muslimska länderna som slapp portningen. Medborgare från Saudiarabien, Turkiet, Egypten och Förenade Arab Emiraten är de som legat bakom majoriteten av terrordåden som drabbat amerikaner.

I Saudiarabien styr kungafamiljen Saud med järnhand. De sponsrar islamister runtom i världen som kan tänka sig att utföra terrordåd eller ta strid mot de som kungafamiljen ser som sina fiender. Utöver att de var med och sponsrade Trumps valkampanj har Trump gjort flera investeringar i landet. Enligt Washington post har Trump kopplingar till åtta registrerade företag inom Hotellbranschen i Saudiarabien.

Utöver Saudiarabien har Trump företag eller investeringar i alla de övriga muslimska länderna som inte blev portade men anses ha ett problem med terrorverksamhet. När Trump bannlyst länder vars medborgare inte utgör något hot mot USA blir det uppenbart att han satt sina personliga ekonomiska intressen före landets säkerhet.

Länderna vars medborgare kan utgöra ett hot slipper att bli portade för det skulle påverkat Trumps ekonomi negativt.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons