Kontakta oss

ARBETSLIV

Turkiska gruvarbetare fick nog efter olycka – ockuperade fackets huvudkontor

Publicerat

den

UTRIKES | Turkiska gruvarbetare kräver att även det gula gruvfacket Maden Is ställs inför rätta för landets värsta gruvolycka i maj förra året då 301 arbetare kvävdes till döds. Företrädarna för det gula facket var fullt medvetna om säkerhetsbristerna som orsakade olyckan, hävdar de.

45 chefer och ingenjörer står åtalade
Totalt 45 chefer och ingenjörer står åtalade i den pågående rättegången om gruvexplosionen. Åklagarna yrkar livstid för åtta höga chefer, däribland bolagets vd och styrelseordförande, var för sig i samtliga 301 dödsfall, det vill säga 301 gånger livstid för var och en av cheferna.Men det räcker inte, anser gruvfacket Dev Maden Sen.

Det gula facket Maden Is hade full koll på bristerna i säkerheten och ändå agerade man aldrig för att åtgärda dessa. Beslagtagna datorer visar att det kommit flera varningar från så kallade gassensorer redan två dygn före explosionen, som orsakade en stor brand inne i gruvan. Av varningarna framgår även att kolmonoxidhalten i luften varit alldeles för hög dagarna före explosionen. Arbetarna dog av just kolmonoxidförgiftning.

Gula facket huvudkontor ockuperat. faktaruta Det gula gruvfacket Maden Is huvudkontor ockuperades av flera tusen gruvarbetare några dagar efter olyckan. Arbetarna lämnade tillbaka sina medlemskort och krävde att både ordföranden och styrelsen skulle avgå, vilket de gjorde omedelbart. De trädde fram under polisskydd och meddelade sin avgång. Det regim- och arbetsgivarvänliga Maden Is var största facket på olycksgruvan i Soma som har haft 6 000 anställda.

Förmodligen kom arbetarna till den insikten redan under olycksdagen då det gula facket gick ut och sade att vare sig arbetsgivaren eller myndigheterna gjort något fel – innan de själva uttalat sig om olyckan. Att någon i bolagsledningen skulle dömas till livstid för arbetsmiljöbrott är knappast troligt.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons