Kontakta oss

UTRIKES

Turkiska myndigheter stoppar Prideparad

Publicerat

den

TURKIET| Turkiska myndigheter har stoppat Prideparaden i Istanbul på söndag. Högernationalistiska grupper har hotat att stoppa paraden om inte myndigheterna agerar.

Allmän ordning samt säkerheten för deltagare och allmänhet anges som anledning, sedan en högernationalistisk grupp hotat att stoppa demonstrationen om inte myndigheterna gör det meddelar guvernörens kontor.

Paraden var planerad att starta från Taksimtorget, men enligt myndigheterna är platsen inte lämplig för demonstrationer och en bättre plats har inte hittats. Olika konservativa och högernationalistiska grupper har också ”reagerat starkt” emot paraden för hbtq-rättigheter, uppges myndigheten som en anledning att neka Prideparaden tillstånd. Turkiet har under diktatorn Recep Tayyip Erdoğan styre tagit en allt mer konservativ och islamistisk inriktning.

Senast en prideparad tilläts i Istanbul, 2014, samlade den uppemot 100 000 deltagare och var en av de största demonstrationerna i den muslimska världen för hbtq-personers rättigheter. Året därpå skingrades paraden av polis med vattenkanoner och tårgas, sedan arrangörerna nekats tillstånd på grund av ramadan.

Rickard Karlsson
rickard.karlsson@aktuelltfokus.se